Nyheter

Biskoper: Folketinget kan ikke diktere kirken

Danske biskoper reagerer på at regjeringen vil innføre homovielser i Folkekirken.

Biskopene advarer mot å bruke kirken i en kjønnspolitisk kamp.

Debatten går høyt i Danmark etter at det ble klart forrige uke at den danske regjeringen vil endre ekteskapslovgivningen slik at homofile par kan vies i Folkekirken.

– Folketinget kan vedta at ekteskap og registrert partnerskap er én og samme ting. Men Folketinget kan ikke diktere at kirken skal overta et kjønnsnøytralt ekteskapssyn, skriver tre av landets ti biskoper i et leserinnlegg i Kristeligt Dagblad.

Debatten fortsetter. Biskopene Henning Toft Bro, Elisabeth Dons Christensen og Karsten Nissen har signert innlegget, hvor de konstaterer at debatten vil fortsette uansett hva den kirkepolitiske diskusjonen ender opp med. I menighetene og blant prester og biskoper er det «dyp uenighet» om spørsmålet, skriver biskopene.

– Og denne uenigheten fjernes ikke ved lovgiving i Folketinget.

Reagerer på forslaget. De spør om kirkeminister Manu Sareen er i gang med å endre forholdet mellom stat og kirke. Han har overtrådt grensen til kirkens indre anliggender med det nye forslaget, ifølge biskopene.

De tre biskopene mener at kirken skal være åpen for begge samlivsformer og vil ikke avvise partnere som ber om kirkelig velsignelse. Men de reagerer på at regjeringen ved lovgivning endrer kirkens syn på ekteskap.

– Forskjellige kjønn. – Bibelsk, teologisk og kulturelt har vi i århundrer forstått ekteskapet slik at en mann og en kvinne lover hverandre troskap og kjærlighet som to mennesker av forskjellig kjønn. Siden 1989 har vi forstått det registrerte partnerskaper slik at to parter av samme kjønn lover hverandre kjærlighet og troskap fordi homoseksualiteten er deres livsvilkår, skriver de to.

Men hvis regjeringen og Folketinget overser dette og «gjør folkekirken til en del av den kjønnspolitiske kamp for likestilling mellom de forskjellige samlivsformer, gjør man folkekirken fortred», skriver biskopene.

LES OGSÅ: Dansk misjon frykter homovielser

Kan droppe rådhuset. Tidligere måtte homofile par først gå på rådhuset for å registrere partnerskap for deretter å få kirkelig velsignelse. Prestene vil få rett til å reservere seg mot å vie homofile par.

Delte biskoper. Reaksjonene fra Folkekirken er derimot delte. Biskop i København, Peter Skov-Jakobsen, hilser beslutningen velkommen.

– Jeg tror at det i brede folkekirkelige kretser vil være glede over at det endelig foreligger en politisk beslutning om hvilken vei vi skal gå. Men en hel del vil også beklage at skillet mellom ekteskap og partnerskap forsvinner, sa Skov-Jakobsen til Politiken.

Biskop Elisabeth Dons Christensen i Ribe Stift mener derimot at lovendringen er feil.

– Jeg skulle ønske at regjeringen hadde vært mer lydhør overfor hva flertallet av biskoper ville gå inn for, nemlig at det skal være to forskjellige ordninger. Det er problematisk å bruke ordet ektefelle om par av samme kjønn, fordi det likestiller ekteskapet med et registrert partnerskap, sier Dons Christensen.

Biskopen frykter at dette kan splitte folkekirken.

– Det vil være et mindretall som vil føle seg klemt på samfunnets premisser. Jeg vil beklage hvis de bryter ut av kirken, sier hun til Kristeligt Dagblad.

Frykten er reell, mener sokneprest og formann for Evangelisk Luthersk Netværk, Henrik Højlund.

– Det blir ikke en flodbølge, men det blir en markant utvandring fra folkekirken. Man taper noen av de mest aktive folkekirkefolkene, sier han.

Delt på midten. Etter det Kristeligt Dagblad kjenner til er de ti danske biskopene delt på midten i synet på regjeringens forslag.

Tre biskoper stiller i et debattinnlegg spørsmål om kirkeminister Manu Sareen er i gang med å endre forholdet mellom stat og kirke. Han har overtrådt grensen til kirkens indre anliggender med det nye forslaget, ifølge biskopene.

LES OGSÅ: Danske homofile får gifte seg i kirken

Var varslet. Lovendringen kommer bare et par måneder etter at den nye, røde koalisjonsregjeringen kom til makten i Danmark etter valget i september. I deres regjeringsgrunnlag heter det at alle medlemmer av den danske folkekirken skal ha mulighet til å gifte seg i kirken, uansett seksuell orientering.

Koalisjonsregjeringen består av Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre med Helle Thorning-Schmidt (Socialdemokraterne) som statsminister.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter