Nyheter

Biskop refset kirketopp for homo-utspill

– Jeg hadde forventet en mer samlende holdning fra Kirkerådets leder, sa Fiske om Svein Arne Lindøs åpningstale.

Den norske kirkes øverste valgte leder, Svein Arne Lindø, sa i sin åpningstale på Kirkemøtet at han «håpet et stort flertall av Kirkemøtets delegater» ville stemme nei til både ekteskapsliturgi eller forbønnsliturgi for homofile par.

Dette er det heteste temaet på Den norskes kirkemøte som startet torsdag. Lindø sa at han selv «ikke kan støtte forslagene som innebærer at kirken skal endre sitt syn på ekteskapet».

LES MER: Tvilerne avgjør homodebatten på Kirkemøtet

– Vanskelig. Reaksjonene lot ikke vente på seg. Biskop Solveig Fiske fra Hamar og Trygve Wyller, dekan ved Teologisk fakultet ved Universitet i Oslo, var de første som arresterte kirkerådslederen fra talerstolen.

– Det er vanskelig at lederen bruker åpningstalen til å gå så tydelig ut i denne saken. Jeg hadde forventet en mer samlende holdning fra Kirkerådets leder, sa biskop Fiske i plenumsdebatten torsdag ettermiddag.

LES MER: Her er debattene som vil prege Kirkemøtet

– Samlende? Marianne Brekken, medlem av Møre bispedømmeråd, reiste en mer generell kritikk av Lindø og måten han har profilert seg på i homofilidebatten.

– Synes du det er en samlende kirkerådsleder verdig å gå ut og offentlig kritisere de som har tatt et annet standpunkt enn du selv? spurte Brekken og viste til flere saker det siste året.

Ved avslutningen av torsdagens plenumsdebatt, svarte Lindø på deler av denne kritikken:

– Det er et lederansvar å være tydelig. Jeg håper Kirkemøtet tåler en leder som er tydelig. Hvis jeg skulle være en samlende leder i den grad at jeg ikke kan fremholde egne meninger i denne debatten, synes jeg det blir vanskelig, svarte kirkerådslederen.

LES MER OG SE VIDEO: Brukte åpningstalen til å be om homo-nei

Skal vite. – Etter å ha tenkt meg om mange ganger, valgte jeg å ta dette med i min åpningstale, slik at Kirkemøtet skal vite hvor jeg står, fortsatte Lindø.

Han sa at han i de neste dagers drøftinger på Kirkemøtet om ekteskapsforståelse, forbønn og liturgi for likekjønnede ville «ha mer åpne ører enn en åpen munn».

Lindø fant det vanskelig i Kirkemøtet å kommentere kritikken som Marianne Brekken kom med til hans offentlige meningsytringer om andre kirkefolks homofilimeninger.

Endringstid. Også Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, var i sin hilsen på Kirkemøtets åpningsmøte innom liturgisaken.

– Vi går inn i et kirkemøte i endringstid. Vi vet at vi skal diskutere flere store spørsmål der det er delte meninger og sterke følelser. I saken om liturgi for likekjønnede par er det nettopp spørsmålet om forholdet mellom det som skal stå fast og det som kan forandres som står på spill, sa Byfuglien.

Intet nytt. Hun la vekt at dette ikke er en ny situasjon for kirken – verken i norsk eller verdensvid sammenheng.

– Uenighet, diskusjon og motsetninger har vært til stede i kirken til alle tider. Allerede disiplene diskuterte seg i mellom, og veien frem mot formulering av trosbekjennelser og dogmer har vært lang og kronglete. Fremdeles er mange av disse temaene gjenstand for omfattende diskusjoner. Kirken lever i en spenning mellom det som står fast og det som forandrer seg. Det kan være vanskelig og smertefullt. Men vi kan ikke velge det bort, understreket lederen i Bispemøtet.

Tone flagg. I Stortinget onsdag ble kulturminister Thorhild Widvey oppfordret til å tone tydelig flagg i homofilisaken når hun kom til Kirkemøtet.

I sin hilsen til Kirkemøtet sa statsråden: «For meg er det viktig at kirken inkluderer og respekterer alle uavhengig av bakgrunn, seksuell legning, kjønn eller alder.»

Vil ikke mene noe. – Var dette et innlegg i Kirkemøtets homofilidebatt?

– Som minister og statens representant har jeg ikke noen mening om dette. Jeg vil ikke legge bånd på den debatten. Jeg er veldig opptatt av at det er kirken selv som skal bestemme hvordan liturgier skal utformes, uten at jeg blander meg borti slike saken, svarte Widvey torsdag ettermiddag på Vårt Lands spørsmål.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter