Nyheter

Biskop refser fartsglade prester

Einar Gelius innrømmer at han flere ganger har brutt fartsgrensen og «liker fart». – Dessverre en tendens hos flere prester, sier biskop Tor B. Jørgensen.

Et portrettintervju med den nye og ikke helt ukjente soknepresten i Lom, Einar Gelius, vekker kraftige reaksjoner. I helgen ble han intervjuet av Aftenposten, og journalisten beskriver en scene­ med presten slik:

«E6, tirsdag denne uken: Å hei, hvor det går! Langt over fartsgrensen, i en svart Mercedes GLK». Gelius «freser (...) opp Gudbrandsdalen som en hissig veps. (...) I trafikken er han aggressiv.»

LES KOMMENTAR: Jeg vil heller møte bilisten Petter Northug enne bilisten Einar Gelius

Skryter av høy fart. Presten kommenterer atferden sin slik: «Datteren min er politi, hun liker ikke kjørestilen min så godt. 'I løpet av denne turen, pappa, hadde du hatt to førerkortbeslag'. Sånn pleier hun å si.»

«Hvorfor er du så utålmodig?» spør journalisten. Gelius svarer: «Jeg liker vel å kjøre fort, da. Og så irriterer jeg meg over alle de elendige sjåførene. Sånne som ligger akkurat på fartsgrensen. De er de verste.»

– At prester tar lett på fartsgrensen er ikke uvanlig, sier Tor B. Jørgensen, biskop i Sør-Hålogaland bispedømme og tidligere styreleder i foreningen Nei til Frontkollisjoner. Jørgensen har lest Aftenposten-intervjuet og synes Gelius uttalelser om å bryte fartsgrensene gir «et veldig dårlig signal».

– Dette er holdninger jeg ikke ønsker at prester gir uttrykk for. Tvert imot må vi mane til varsomhet i trafikken og følge de reglene som er fastsatt.

Men tilfellet Gelius er ikke enestående, sier biskopen.

– Jeg merker blant prester at det er faktisk en tendens til å snakke lettvint om brudd på fartsgrenser. Noen skryter av at de bruker kortere tid på «den og den» distansen, noe som ofte medfører at en kjører i overkant av det som er tillatt. Trafikken koster mange liv og gjør så mye skade at dette må vi som kirke ta på alvor.

Jørgensen synes Den norske kirke har «viet altfor lite oppmerksomhet mot trafikketikk».

– Jeg håper den litt naive måten­ Gelius omtaler sin fartsglede på i intervjuet kan åpne for en bredere samtale om trafikksikkerhet.

– Har du selv brutt fartsgrensene?

– Glipp forekommer. Det er vel de flestes erfaring. Men det er noe annet enn banalisering og bagatellisering av betydelige fartsoverskridelser.

Videre samarbeid. Sokneprest Gelius har i etterkant av portrett­intervjuet fått refs fra Jostein H. Sandsmark, som mistet sin datter på 13 år i trafikken i januar i år. (Se egen sak.) Gelius har forsøkt å imøtekomme kritikken i et leserinnlegg. «Dessverre har fokuset i ettertid handlet om noen sleivete kommentarer jeg kom med om bilkjøring og fart på denne turen», skriver han i Aftenposten. Gelius understreker at han «ønsker selvsagt ikke å oppmuntre til lovbrudd på veien og vil heller ikke forsvare uvettig bilkjøring». Han skriver også at han tidligere har arrangert flere gudstjenester sammen med Trafikkskaddes landsforening, som nå har skiftet navn til Personskadeforbundet.

Generalsekretær i forbundet, Ingeborg Dahl Hillestad, sier at sokneprestens uttalelser i portrettintervjuet er «uheldige», men velger å forholde seg til Gelius siste leserinnlegg.

– Jeg velger å tro at en mann som Einar Gelius forholder seg til de lover og regler vi har i trafikken. Så lenge han har gode holdninger er det ingenting i veien for å samarbeide med ham videre, sier hun.

Udødelige prester. – Biskop Tor B. Jørgensen sier at det finnes flere prester i Den norske kirke som tar lett på fartsgrensene. Er du overrasket?

– Både óg. Jeg regner med at mange prester har truffet sørgende mennesker etter en trafikkulykke. Sånn sett er det overraskende. På den annen side har vi et landstrakt land med store avstander. Da er det ikke utenkelig at også prester gjør som mange andre som kjører mye. Men fartsgrensene er der for en grunn: Jo fortere du kjører, desto verre går det.

– Hvordan bremse fartsglade prester?

– Den norske kirke kan starte et holdningsskapende arbeid blant sine egne. Vi har gode biler i Norge i dag. Det er lett å føle seg udødelig. Men med gode biler følger også et ansvar, både for oss selv og for andre.

Einar Gelius sjef, Paul Skuland, som er prost i Nord-Gudbrandsdal prosti, sier til Vårt Land at han har «hørt om denne saken, men har ikke tenkt å kommentere den». Skuland ledet innstillingsrådet som anbefalte Gelius til jobben som sokneprest i Lom.

Det har ikke lykkes Vårt Land å få kontakt med Einar Gelius i går.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter