Nyheter

Biskop Bondevik: Pietisme er å gå mot strømmen

En pietist i dag kan være en som bruker beina i stedet for å kjøre bil, mener Odd Bondevik. Hva forbinder du med pietisme?

– Mye av den dommen som felles over pietismen i dag, er veldig uhistorisk, mener den avtroppende Møre-biskopen som tok for seg pietismen da han hadde studiepermisjon for noen år siden.

– Det blir gjerne harselert over pietistenes motstand mot kortspill, men debatten er akkurat den samme som den vi har om spilleautomater i dag. Den feilen vi ofte gjør når vi vurderer de løsningene pietistene kom opp med, er at vi ikke tenker oss tilbake til den tiden. Også arbeiderbevegelsen hadde avholdssaken på sitt program den gang, fordi de visste at alkoholen holdt folk nede.

Omvendelse. I coverheftet til en ny salmeplate der kronprinsesse Mette-Marit har valgt ut både sanger og artister, skriver hun om salmen «Ingen vinner frem til den evige ro»: «Den uttrykker klart en pietistisk livsholdning, men i lys av alt det overfladiske som tar mye plass i samfunnsbildet i dag, blir faktisk pietismen ganske relevant.»

Pietismen som religiøs retning oppsto i Tyskland på slutten av 1600-tallet og var en reaksjon på stivbeint dogmatikk og vanekristendom. Hovedtrekkene i denne ideologien er personlig fromhet og enkel livsførsel. Omvendelse er et viktig stikkord.

– Pietismen oppsto i en kritisk og lovløs tid, og folk skjønte at noe måtte gjøres. Det var en reformbevegelse som blant annet satte i gang store diakonale tiltak, sier Bondevik.

Positive kristenledere. Han er en av flere kristenledere som i dagens papiravis uttrykker glede over kronprinsessens positive holdning til pietismen.

– Hun sier egentlig det samme som jeg sier, men med litt andre ord, mener han.

Biskopen synes Mette-Marit er et godt forbilde som takler rollen sin godt. Særlig roser han hennes omsorg for dem som faller utenfor.

– Det er et flott og berettiget bibelsk anliggende. Jeg vil råde henne til å fortsatt vise den siden av seg, sier Bondevik.

Motstrøms. Han innrømmer at pietismen har noen svakheter.

– Noen ganger går den for langt i moralsk detaljregulering. Man la vekt på en levende kristentro, og noen ganger gikk man for langt i å beskrive den. Alle bevegelser i kirkehistorien har sine svakheter – også vår egen tid har det – men det er veldig mange gode ting å si om pietismen.

– Hvordan vil du oppsummere pietismens grunntanke?

– Våg å gå mot strømmen.

Forbruk. I går ga informasjonsleder Espen Ottosen i Misjonssambandet Vårt Lands nettlesere noen konkrete punkter som en pietist må huske på. Biskop Bondevik er mer tilbakeholden, men nevner forbruk som et viktig tema.

– Overforbruk rammer skaperverket, de fattige og gudsforholdet, sier han og viser til at dette også er noe Bispemøtet nylig har fastslått.

– Ifølge Det nye testamentet lever de kristne annerledes enn andre.

Mindre bil. Mandag skrev Fædrelandsvennen om en ny forskningsrapport som viser at forskjellene mellom kristne og ikke-kristne er blitt mindre de siste årene.

– Kristne til enhver tid må spørre seg hvor ligger problemene i dagens samfunn, og kanskje velge en annen vei enn folk flest. Kanskje vil en pietist i dag bruke beina mer i stedet for å kjøre bil.

– Kaller du deg selv pietist?

– Nei, jeg setter ikke merkelapper på meg selv. Det får andre gjøre.

Les også: Slik blir du pietist

Les kommentaren: Mette-Marit som mørkemann?

Debatt: Hva forbinder du med pietisme?

Les mer om pietisme i papiravisen onsdag 27. februar.

Mer fra: Nyheter