Religion

Betaler for kristen mediestemme

Samtidig som KrF samles til landsmøte, etableres den første norske tankesmia med kristent fortegn.

– Vi vil ikke bli oppfattet som en forlenget arm for KrF. Derfor er det stor politisk bredde blant stifterne av tankesmia Skaperkraft. Generelt er vi opptatt av ikke å bli betraktet som en marginal gruppe, sier styreleder Espen Ottosen til Vårt Land.

I går ettermiddag ble Tankesmien Skaperkraft formelt stiftet. De 75 stifterne, anført av misjonsleder Ottosen, pinsevenngründer Hermund Haaland katolikkpater Arnfinn Haram og biskop emeritus Odd Bondevik, har som ambisjon «å stimulere til refleksjon, bidra til debatt og engasjere til aktiv samfunnsbygging».

Selvfinansiert. Stiftelsen vil gjennom publisering av forskningsresultater, rapporter, artikler, bøker og gjennomføring av kurs og events arbeide for å fremme dette formålet.

– Blir tankesmia et rent dugnadsprosjekt, eller vil dere ha ansatte medarbeidere?

– Vi håper og tror at vi raskt kan få på plass i hvert fall en deltidsansatt. Men dette må vi bygge opp over tid, og i første omgang vil mye av arbeidet være ulønnet.

– Hvordan blir tankesmia finansiert?

– Alle stifterne legger inn 2.000 kroner hver de kommende tre år. Vi håper også på noe annen støtte, og enkelte har allerede meldt sin interesse for å bidra, svarer Ottosen.

Civita. På stiftelsesmøtet var lederen av den liberale, markedsøkonomiorienterte tankesmia Civita, Kristin Clemet, invitert for å fortelle om sine erfaringer.

Espen Ottosen legger ikke skjul på at Civita har vært en inspirasjonskilde for nykomlingen Skaperkraft.

– Skal deres tankesmie bli en tvillingbror til Civita?

– Nei, vi vil skape vår egen identitet. Men Civita har utvilsomt vært en suksess, svarer styrelederen med bakgrunn fra Misjonssambandet.

Ottosen har sammen med de kristne næringslivslederne Hermund Haaland og Robert Erlandsen utviklet ideen om å etablere en ny tankesmie «inspirert av Bibelens grunnleggende verdier og klassisk kristen tenkning».

I stiftelsens basis heter det at «Skaperkraft baserer seg på individets egenverdi og vårt felles ansvar for utvikling av et bærekraftig og inkluderende fellesskap».

Ulik kompetanse. Ottosen mener at man har lyktes i å stable på beina et stort mangfold av kristne mennesker med ulik kompetanse og bakgrunn:

– Vi har jobbet mye med å få til en stor bredde, både når det gjelder kirkelig og kristen bakgrunn, fagkompetanse og alder. Og vi er godt fornøyd med resultatet, oppsummerer han.

– Vi har med folk fra hele kirke- og organisasjonsbredden. Vi har med nærmere ti professorer – derav tre professorer ved Handelshøyskolen i Bergen. Og vi har mange med næringslivsbakgrunn. Vi skal være opptatt av på gründerskap og økonomi på en positiv måte.

Næringslivsvennlig? – Blir Skaperkraft en næringslivsvennlig tankesmie?

– Vi ønsker å bygge samfunnet, og derfor har vi en positiv holdning til næringsliv – men med samvittighet og etikk i bånn.

Initiativtakernes ønske er at den nye tankesmia skal være en plattform for samfunnsengasjement og påvirkning blant annet gjennom medier. Et nettverk av skribenter skal på plass.

Blant de 75 personene som er stiftere av den nye tankesmia er professorer som Ola Grytten, Magne Supphellen, Torleiv Ole Rognum, Oskar Skarsaune og Jan Inge Jenssen, generalsekretærer som Rolf Kjøde, Tor Erling Fagermoen, Jørn Lemvik og Anne Margrethe Ree Sunde, og kristne samfunnsdebattanter som Bjørn-Are Davidsen, Maria Fongen, John Edvard Grimstad og Aud Kvalbein.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion