Nyheter

Barnepris til NRK Supernytt

Barna i Haugesund har talt. Årets Barn er bra! -pris går til NRK supernytt. Til de voksnes overraskelse.

Prisen skal deles ut i forbindelse med Barn er bra!– festivalen i Haugesund. Det er barna i festivalens Barnas råd- styre som bestemmer hvem som skal få prisen, de voksne har ingenting de skulle sagt.

– Vi ble veldig overrasket alle sammen, vi tenkte det sikkert ville bli noen i lokalsamfunnet her som kom til å få prisen. Barna hadde en veldig god begrunnelse for tildelingen, og dette har de kommet fram til helt på egenhånd, sier Tom Landås, informasjonsansvarlig for Barn er bra!. Begrunnelsen for at NRK Supernytt får prisen, er at de forteller viktige ting til barn på en måte som barn forstår. De snakker om vanskelige ting som voksne kanskje ikke vil snakke om, de formidler nyheter til barn og lærer barn å se og høre på nyheter på en ufarlig måte.

Populær festival. Prisen deles ut fredag, på siste dag av Barn er bra!– festivalen, som samler flere hundre barn i Haugesund.

– Før helgen hadde vi registrert rundt 550 påmeldte, forteller Landås. Festivalen starter i dag, og barna kan bli med på alt fra idrettsaktiviteter til kassabilbygging og rockeband. Opp mot 200 ungdom og voksne er engasjert i festivalen, som arrangeres av Den norske kirke i Haugesund og Haugesund kommune. Men her er det ikke de voksne som sjefer, understreker Landås.

– Dette er ikke en festival hvor voksne skal underholde barn. Det er barna selv som bestemmer hvordan ting skal være på aktivitetene, forteller han.

Barnas råd. Barna har også et allmøte kalt Barnas råd, hvor de blant annet evaluerer festivalen i etterkant. Der velger barna også et styre, som jobber med program, godkjenner plakater og er med på andre avgjørelser.

– Når man har holdt på med festivalen i så mange år, er det fristende å bli stadig mer profesjonelle. Men det er vi helt bevisste på at vi ikke skal bli. Her handler det om stadig nye, uerfarne barn, som skal få gjøre seg sine egne erfaringer og gjøre ting på sin egen måte.

Ungdomsledere. Det innebærer også at ungdom må være innstilt på å gi fra seg tøylene når de går over fra å være deltakere til å bli ledere.

– Festivalen er for barn i barneskolealder, men når barna blir tenåringer vil de ofte fortsatt være med. Derfor engasjerer vi mange ungdom som hjelpeledere og ledere. De har jo vært vant til å få bestemme hvordan ting skulle være da de var deltakere, så vi jobber med å bevisstgjøre dem på at de må la barna gjøre ting selv, sier Landås.

Erfaringer. Det å la barn gjøre seg nye erfaringer, er en viktig del av festivalen. Det kommer ikke minst til utrykk under sceneshowene hver dag uke gjennom. Der får barna vist fram det de har jobbet med foran opptil 700 publikummere.

– Det kan være alt fra karateoppvisning til sang, dans eller visning av en film barna har laget. En typisk reaksjon fra foreldre er at «dette hadde jeg aldri trodd barnet mitt ville tørre!». Men nye erfaringer kan også være mindre ting. En veldig populær aktivitet i år er å drive kantine sammen med matskribent Margit Vea. Bare det å spise noe man aldri har smakt før og oppdage at det er godt, kan være en ny erfaring, understreker Landås.

Flerkulturell. Festivalen har en flerkulturell profil, og inkluderer blant annet barn fra flyktningmottak, i samarbeid med fotballklubben Vard. Festivalen har dessuten et samarbeid med et prosjekt i Mathare i Kenya, og barn fra Haugesund og Mathare besøker hverandre hvert år. I år kommer åtte barn fra Kenya, som skal være med på hele festivalen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter