Nyheter

Avviser at paven endrer lære om homofili

– Noen medier blir litt vel kjappe i sin analyse, sier Andreas Dingstad i Den katolske kirke i Norge.

Mandag la 200 biskoper frem en foreløpig rapport som ifølge flere store, internasjonale aviser ber kirken endre sin holdning til homofile, ugifte og skilte par.

«Homofile har gaver og kvaliteter å tilby det kristne samfunnet. Er vi i stand til å ønske disse menneskene velkommen og sikre dem en større plass i våre samfunn?» lyder ett av spørsmålene i den 12-sider lange rapporten fra den såkalte familiesynoden som pågår i Vatikanet nå.

– Intet nytt

«Katolske biskoper tok et uventet steg i å ønske homoseksuelle velkommen i kirken», har den engelske avisen The Telegraph skrevet. «Vatikanet signaliserer et skifte i synet på homofili», fulgte BBC opp. I Norge omtaler nyhetsbyrået NTB dokumentet som «oppsiktsvekkende».

– Teologisk sett er det ikke noe nytt i rapporten. Dette en lære som kirken alltid stått for. Jeg kan ikke si jeg er fryktelig overrasket over det som har kommet frem, sier Andreas Dingstad, informasjonskonsulent ved Oslo katolske bispedømme.

Den fulle sannheten

– Hva er egentlig nytt her, da?

– Det er mer en forandring i tone enn læremessig innhold. Det er snakk om en ny, misjonerende tilnæring til ekteskapet og familien: Møt folk der de er og led dem på veien mot det hellige, mot idealene, altså ekteskap mellom mann og kvinne. For å gjøre det bruker man en positiv retorikk: «Hva er vi for?» i stedet for «hva er vi mot?». Da må det også være mulig å se positive aspekter i ulike samlivsformer som kirken nødvendigvis ikke anerkjenner, sier Dingstad.

Økumenisk skritt på 60-tallet

Han forteller at kirken har brukt samme, retoriske grep tidligere. Under Det andre Vatikankonsil, som var en rekke kirkemøter i perioden 1962-1965, tok kirken et økumenisk skritt videre ved å anerkjenne at det også finnes noe godt og sant i andre kristne retninger og andre religioner.

– Det ble sagt at andre religioner har en del av sannheten i seg, men at den fulle sannheten befinner seg i kirken. Det samme gjør man nå i spørsmål om samlivsetiske temaer. Det dreier seg om å se det som er godt der det finnes, også i for eksempel samboerskap og andre livsformer som kirken ikke anerkjenner. Men kirken skal hele tiden ha blikket mot målet, oppmuntre og støtte på veien videre inn i et fullstendig, kristent ekteskap.

– Lett å spekulere

Dingstad minner om at den pågående bispesynoden ikke har mandat til å forandre kirkens lære.

– De er et rådgivende organ til paven. Om en uke vil det komme en ny rapport, som igjen skal tygges på i ett år før paven får det siste ordet.

– Er mediene litt for raske til å trekke konklusjoner?

– Vatikanets presse sliter selv med formidlingen. De publiserer ikke talene fra synoden offentlig. De gir kun ut en generell oppsummering av diskusjonen. Da blir det lett å spekulere og henge seg på enkeltting, så jeg tror nok at noen medier har hoppet litt for fort på og blir litt vel kjappe i sin analyse.

I lys av evangeliet

I rapporten står det ingenting om at kirken vil endre sin holdning til homofil praksis eller homofile ekteskap. Selv om man gir de homofile plass, så skal ekteskapsdoktrinen holdes fast på, holdes det fast på.

«De ønsker ofte å møte en kirke som tilbyr dem et åpent hjem. Er våre samfunn i stand til å vise dette, å akseptere og verdsette deres seksuelle orientering, uten å gå på akkord med doktrinen om familie og ekteskap?»

Dokumentet påpeker også nødvendigheten av å anerkjenne de «positive aspekter» ved borgerlig ekteskap og samboerskap, med det formål å «forvandle dem til en mulighet for å bevege seg mot ekteskapets og familiens fylde, sett i lys av evangeliet», melder Den katolske kirkes informasjonstjeneste, som har publisert hele dokumentet.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter