Nyheter

Åpen Kirkegruppe: ‘Galt hvis vi homofile skal ta ansvar for seksuallivet til alle i kirken’

Ingen støtte til eks-kateketen som vil ha kirkelig aksept for å ligge med venner.

– Det blir litt galt hvis vi homofile skal ta ansvar for seksuallivet til alle i kirken. Jeg synes nok det er å dra saken litt langt, sier Frode Kinserdal, som er leder av Åpen Kirkegruppe for homofile og lesbiske.

Mer ønsker han ikke å si om utfordringen fra Marianne, en tidligere kateket på rundt 30 år. Hun skrev i et innlegg i tirsdagens Vårt Land at hun ikke fikser «tosomhet og tradisjonelle kjernefamiliegreier». Hun får dekket sitt behov for nærhet og sex hos «noen mannlige venner i omtrent samme situasjon».

LES MER: Eks-kateket ønsker kirkelig ja til vennesex

– Ikke synd på henne. «Er det noen der ute som vil gi meg noe støtte? Eller er det bare homofile som skal godtas?»

Bakgrunnen for spørsmålet var at Karsten Isachsen nylig gikk ut og erklærte at de homofile «har vunnet kampen» mens «kirken har tapt». «De homoseksuelle kan fra nå av være seg selv, de behøver ikke å forandre seg. Men kirken må nå forandre seg (...)»

– Jeg synes ikke så veldig synd på folk som ikke får kirkelig velsignelse for å ha sex med hvem de vil, sier Åste Dokka, stipendiat ved Det teologiske fakultet og medlem i Bispemøtets samlivsutvalg, som la fram sin rapport i fjor.

DEBATT: Flertallet av biskopene har sagt ja til homoekteskap. Hva skal de si når andre grupper forventer den samme anerkjennelsen? spør Trygve W. Jordheim

Dårlig sammenligning. Hun synes Mariannes parallellføring er «urimelig»:

– Sammenligningen holder ikke mål. Homofili har vært kriminalisert og mer utsatt for moralsk fordømmelse enn generell løssluppen seksualitet. At homofile har fått rettigheter i samfunn og i noen grad i kirken, handler om at noen har ført en interessekamp, mener Dokka.

– Det er ikke en god sammenlikning når Marianne mener at hun og mennesker i hennes situasjon er kommet i skyggen av de homofile. Den store forskjellen, de homofile har ikke hatt noen form for akseptert samliv helt fram til nylig.

LES MER: Homofilistriden har vart i 21 år

Bispe-nei. Heller ikke fra biskop Tor B. Jørgensen i Nord-Hålogaland får Marianne støtte:

– Man kan ikke bruke velvilje overfor homofilt samliv til å oppheve at både heterofile og homofile er forpliktet til å plassere seksualitet innenfor en ansvarlig ramme.

– Mener du at Marianne lever i synd?

– Jeg mener at hennes livsstil ikke samsvarer med idealene i vår kirkelige tradisjon. Begrepet synd synes jeg kan være vanskelig å bruke. I møte med mennesker som Marianne må kirken vise varsomhet og respekt for menneskers sårbarhet, sier Jørgensen.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter