Nyheter

Andersen skværet opp i Nidaros

Men kirkerådets leder ga likevel et siste spark til sine meningsmotstandere.

Etter å ha blitt overkjørt av regjeringen i spørsmålet om plasseringen av den ledende biskopen, dro Kirkerådets leder og direktør til Trondheim for å skvære opp med sine motstandere.

Det rapporterte kirkerådsleder Nils Tore Andersen om i sin tale på Kirkerådets møte torsdag.

Så framover. Andersen fortalte at han og direktør Jens-Petter Johnsen redegjorde for sitt sterke engasjement i saken overfor blant andre biskopen, bispedømmerådslederen og stiftsdirektøren i Nidaros. De møtte også ordføreren i Trondheim og andre politisk tillitsvalgte.

– Sammen forsøkte vi å se framover. Jeg tror denne forsoningsferden til Trondheim var viktig akkurat nå, sa kirkerådslederen, som samtidig benyttet anledningen til å gi et spark til sine forsoningspartnere.

– Det er sterkt beklagelig at det endog fra kirkens egne ledere ble appellert til regjeringen om å overkjøre det kirkelige demokratis tydelige votum, sa han.

Ikke forståelse. Etter talen svarer Nils Tore Andersen nei på spørsmålet om han og Johnsen fikk forståelse for sine synspunkter i Trondheim.

– Men vi hadde en veldig god dialog om det, og fikk et godt utgangspunkt for å gå videre.

– Er det vanskelig å legge bak seg denne saken?

– Nei. Men dette er den første talen jeg har holdt siden dette vedtaket. Da synes jeg det var viktig å si at vi må forstå demokratiet. Deler av kirken må ikke rope på staten og be om at den overprøver kirkens demokratiske instanser når man ikke får gjennomslag for sine anliggender. Men nå er jeg ferdig med saken og ser framover.

– Fikk du kjeft for talen?

– Ikke denne gangen. Jeg syntes jeg var veldig snill, jeg, ler kirkerådslederen.

Pedagogisk problem. Også direktør Jens-Petter Johnsen avla en visitt til striden om lokaliseringen av kirkens tolvte biskop da han holdt sin tale etter Andersen. Johnsen påpekte at regjeringen overprøvde Kirkemøtets vedtak samme uke som evalueringen av kirkevalget i 2009 forelå. Han uttalte at myndighetene har et pedagogisk problem når de krever at kirken underlegger seg demokratitesten samtidig som de undergraver myndigheten til de demokratisk valgte organene i kirken.

Johnsen viste også til statsråd Rigmor Aasruds krav om at kandidatene ved neste kirkevalg må stå fram med klare synspunkter på hva kirken skal gjøre og mene.

– En kirke er i sitt vesen konsensusorientert, den samles om det viktigste, mens et demokrati i sitt vesen er konfliktorientert. Det kan vise seg at mange kandidater ikke vil stille til valg, for eksempel til menighetsråd i et mindre lokalsamfunn, fordi en ikke ønsker å tilkjennegi standpunkter i kontroversielle saker, sa direktøren.

Han kalte det et dilemma at «det som kunne se ut som den mest demokratiske valgordningen, samtidig kan vise seg så krevende at det kan være til hinder for deltakelse».

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter