Nyheter

Alle har hørt om Sjømannskirken

Men halvparten av alle nordmenn kjenner bare navnet.

BERGEN: – Hva jeg forbinder med Sjømannskirken? Jeg tenker på konfirmasjon. Vi fikk tilbud om konfirmanttur til sjømannskirken i London, men mer vet jeg egentlig ikke, svarer Ingrid Risnes Hansen.

Hun er på venninnetur på Torgalmenningen. Den siste augustdagen for 150 år siden var ti menn samlet i et lysthus noen hundre meter fra Torgalmenningen. Der og da startet de «Foreningen til Evangeliets Forkyndelse for Skandinaviske Sjømænd i fremmede Havner».

En MMI-måling om kjennskapet til ulike organisasjoner, viser at Sjømannskirken ligger helt i tet av kristelige aktører - sammen med Frelsesarmeen: 99 prosent kjenner til Sjømannskirken.

– Vanvittig sterkt. – Dette resultatet forteller at Sjømannskirken er et vanvittig sterkt merkenavn. At vi er i teten sammen med Frelsesarmeen er en sammenligning vi må være stolt av, bemerker Jan Olav Johannessen, konstituert generalsekretær i Sjømannskirken - Norsk kirke i utlandet, som nå er den jubilerende organisasjonens fulle navn.

Denne helgen markeres 150-årsjubileet med folkefest og stor ståhei i Bergen, der organisasjonen fortsatt har sitt hovedkontor. Men en uformell rundspørring i byens sentrum viser at folk ikke lenger vet så godt hva Sjømannskirken driver med.

– Jeg vet egentlig ikke hva Sjømannskirken er. Jeg er usikker på om det er en vanlig kirke, sier ungdomsskoleeleven Lisa Barmen Stein.

Hun er på linje med 45 prosent av befolkningen, som bare kjenner navnet Sjømannskirken og ikke vet noe om virksomheten.

Etter å ha tenkt seg litt om, sier venninnen Anne Hestetun Slåke:

– Sjømannskirken er vel en norsk kirke, der nordmenn kan treffe andre norske.

Mer hjemme. Liv Sandberg (90) utfyller bildet:

– Jo, Sjømannskirken kjenner jeg godt. Jeg har vært innom veldig mange kirker rundt i verden. Når man er i utlandet føler man at man er hjemme når man kommer i sjømannskirken. Og så er det godt med vafler, sier hun.

– Hvem er Sjømannskirken for?

– Før var det mest for sjøfolk, men nå er det alle slags nordmenn som bor eller oppholder seg for kortere eller lengre tid i utlandet, svarer Sandberg.

Jan Olav Johannessen som de siste månedene har vært daglig leder i Sjømannskirken, mener organisasjonen har en utfordring når så mange ikke har kjennskap til hva den driver med i dag.

– Det er opp til oss selv å ta den utfordringen, og det gjør vi gjennom et aktivt kommunikasjonsarbeid. Men det som skaper mest kjennskap og tilhørighet er selvsagt når folk selv kommer i kontakt med Sjømannskirken eller blir kjent med historiene om hva vi driver med, sier Johannessen.

– Vi må fortsette å fortelle at Sjømannskirken er mer enn en kirke for sjøfolk, men for alle nordmenn som befinner seg i utlandet for kortere eller lengre tid, sier kommunikasjonssjef Linn Mevold Skogheim.

Les mer om mer disse temaene:

Jan Arild Holbek

Jan Arild Holbek

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter