Nyheter

Advarer mot ‘bibeljuks’ blant foreldre

Trebarnsfar kritiserer bruk av bibelfortellinger med drap og sex på søndagsskole-CD. Kirketopp advarer mot å droppe eller banalisere vanskelige fortellinger.

«Kom og kos med meg.» «Josef, kyss meg. Og kom å bli kjæreste med meg», sier slaveherrens kone til Josef på en gratis-CD som gis ut av Søndagsskolen Norge (tidligere Norsk Søndagsskoleforbund). Her fortelles historien om den bibelske personen Josef. I fjor kom en tilsvarende utgivelse som skildrer livet til Moses.

I hørespillene formidles også delene av bibelfortellingene som inneholder vold, drap og hat mellom søsken.

Det har fått Geir Smith-Solevåg til å reagere. I et innlegg på Verdidebatt spør trebarnsfaren hva slags gudsbilde man sitter igjen med etter å ha hørt historiene ufiltrert.

Til Vårt Land sier Smith-Solevåg at han mener det er viktig at barna får et positivt gudsbilde som er preget av fortellingene fra det nye testamente, slik det kommer til uttrykk i trosbekjennelsen.

– Se helheten. Generalsekretær Erling Ekroll i Søndagsskolen Norge er ikke enig i kritikken fra Smith-Solevåg, og ber ham se helheten i utgivelsene deres.

LES SAKEN: Forsvarer barne-CD om «sexpress og drap»

CD-ene som Smith-Solevåg reagerer på, er gitt ut i fjor og i år. De deles ut gratis til alle abonnenter av barnebladet Barnas og selges til søndagsskoler og menigheter for utdeling.

Kristin Gunleiksrud Raaum, generalsekretær i Norske kirkeakademier og forfatter av barnebibelen Bibelfortellinger, mener argumentasjonen om først å gi barna en innføring i de nytestamentlige tekstene slik at disse kan prege barnas gudsbilde, ikke treffer.

– Det er ikke slik at fortellingene om Jesus er enkle og det andre er vanskelig, sier hun men legger til at de kan være med på å gi en kristen forståelseshorisont for de gammeltestamentlige fortellingene.

Gunleiksrud Raaum, som også er nestleder i Kirkerådet, mener det er viktig å ta tak i fortellingene i det gamle testamente, selv om de er vanskelige.

– Dette handler dypest sett om vi tror at Bibelen passer for barn, sier hun.

«Juks». Gunleiksrud Raaum advarer mot å fjerne eller tilpasse fortellinger fra Bibelen for å gjøre dem håndterlige for barn.

– Det blir å jukse med Bibelen. Hvis vi gjør fortellingene for snille kan barna vokse fra Bibelen, mener hun.

Gunleiksrud Raaum mener boka ofte er rå og brutal. Men når barn møter bibelfortellinger som er vanskelig og ubehagelig, gir dette en motstand som hjelper dem i å trenge dypere inn i bokens budskap. Da kan de reflektere seg videre, mener hun.

Imidlertid mener hun at det følgende er viktig for foreldre som skal lese Bibelen sammen med barn: De bør velge ut tekster som passer til alderen. Når man leser om noe som er grusomt bør ikke disse forbigås eller forenkles, men snakkes om. Å bruke mange og hele fortellinger, og å bruke god tid å samtale om dem er også sentralt.

Kjærlighet. Heller ikke Henrik Syse, filosof og mangeårig søndagsskolelærer, mener man bør droppe vanskelige bibelfortellinger. Men han er langt på vei enig med Smith-Solevåg i at man må legge størst vekt på det større budskapet i Bibelen, som handler om kjærlighet og det livet Jesus vil at mennesker skal leve i dag, når man formidler disse bibeltekstene til barn.

Han mener fortellingene om landeplagene i Egypt og om Potifars kone er veldig sterke, med et sterkt språk.

– Det er viktig at barn og unge kjenner til disse, men de må settes inn i en større sammenheng. Hvis fortellingene i stor grad preges av hevn, glorifisering av vold og gale familieforhold, vil små barn lure på hva som er budskapet, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter