Nyheter

44 færre prestestillinger

I Soria Moria 2 lovte regjeringen flere prestestillinger. En opptelling viser at antallet prestestillinger har rast.

I lang tid har menigheter, fellesråd og bispedømmeråd slått alarm om svak økonomi. Gudstjenester er blitt avlyst og vordende ektepar har fått færre muligheter i valg av bryllupskirke.

Nå gjør departementet opp regnskap for prestetjenesten i Den norske kirke: Til sammen var det 44 færre årsverk i 2009 sammenlignet med 2008.

Styring. Årsaken er strammere kostnadsstyring i bispedømmene, ifølge Fornyings-, administrasjons og kirkedepartementet (FAD). På midten av 2000-tallet opplevde mange bispedømmer gode år, og mindreforbruket fikk de overføre til neste års budsjett. Departementet mener stillingsantallet dermed ble kunstig høyt sammenlignet med den fastsatte kostnadsrammen, at dette slo tilbake på bispedømmene i 2008 og dermed førte til at rådene måtte foreta kutt i 2009.

Mens merforbruket samlet var 4,5 millioner ved utgangen av 2008, hadde bispedømmene 1,3 millioner kroner til overs ved utgangen av 2009. Antallet faste stillinger økte med tre, mens vikarbruken var 14,6 millioner kroner mindre enn i 2008.

Ikke glade. Presteforeningen er ikke glad for utviklingen. De mener det tidligere merforbruket dekket et reelt behov for flere midler i takt med større forventninger til prestetjenesten, samt nye og dyrere arbeidsavtaler.

– Når de totale midlene som er tilgjengelig blir færre, betyr dette at de kirkelige handlingene blir prioritert, mens trosopplæring og menighetsarbeid blir nedprioritert. Dette er en utvikling vi ikke liker, sier Presteforeningens leder Gunnar Mindestrømmen.

Bevilgningene fra departementet til prestetjenesten stammer fra en fordelingsnøkkel som Kirkerådet tidligere har vært med å utarbeide. Men etter at denne ble ferdigstilt har en rekke større reformer som griper inn i menighetslivet blitt igangsatt fra kirkens egne organer. I tillegg kommer trosopplæringsreformen, som skal fylle inn for bortfallet av kristendomsfaget i skolen:

– Mange tenker kanskje at arbeidsmengden for prestene minker i takt med at mye penger er bevilget til trosopplæringen. Vi vet at den derimot gjerne øker. Evalueringen av forsøksfasen viser at der presten aktivt engasjerer seg, blir reformen en suksess, mens der de holder seg unna blir det mye vanskeligere. Nettopp arbeidet i menigheten har mye å si for rekrutteringen av prester i fremtiden, sier Mindestrømmen.

Ulike forhold. Situasjonen er ikke den samme over hele landet. Selv om regnskapet viste et totalt mindreforbruk i 2010, er det fortsatt bispedømmer som sliter med røde tall.

– Både Møre og Bjørgvin må regne med å foreta ytterligere innsparinger i 2010, sier seniorrådgiver Hans-Kristian Rognstad i Kirkeavdelingen i departementet.

Han anslår derimot at Oslo, som hadde et stort merforbruk i 2008, tok de nødvendige grepene i 2009, og kan regne med å «slippe opp noe» i 2010.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter