Nyheter

160 vil tegne pilegrimssenter i Røldal

Ole D. Hagesæther overveldet over arkitektinteressen.

– Jeg tenkte at vi hadde mer enn nok dersom vi fikk 30 bidrag. De som har greie på dette, mente vi måtte være forberedt på 80, men ingen hadde fantasert om 160, sier tidligere biskop i Bjørgvin, Ole D. Hagesæther til Vårt Land.

Han er leder for juryen som skal avgjøre hvordan det planlagte pilegrimssenteret i Røldal i Odda skal se ut. 160 bidrag er kommet inn til arkitektkonkurransen, og Hagesæther er overveldet.

BILDESERIE: Jonsokvalfart til Røldal

Hele EØS. Juryen skal kun forholde seg til selve bidragene. Hagesæther vet derfor ikke hvem bidragsyterne er, men understreker at kun godkjente arkitekter eller folk med mastergrad på feltet, kan delta. Konkurransen er åpen for bidragsytere fra hele EØS-området.

Hagesæther regner med å presentere vinneren i februar neste år.

«Den bygningen som vert reist, skal samtala med eit av historia sine mest særprega kyrkjebygg. Slik vi tenkjer, må denne samtalen fanga opp fortida si lengt og von, samstundes som den viser forståing for notida sine spørsmål og behov,» heter det i invitasjonen.

LES OGSÅ: Pilegrimer på venteliste

Turister. I år har 12.000 mennesker betalt for å komme inn i Røldal stavkirke. Med nytt mottakssenter håper gamlebispen i Bjørgvin på 25.000 besøkende til den 800 år gamle kirken årlig.

– Vi sikter selvsagt mot pilegrimene, men vi ønsker også å fange opp dem som reiser forbi og hjelpe dem til ettertanke på veien, sier Ole D. Hagesæther til Vårt Land.

LES OGSÅ: Statsråder i pilegrimstog

30 millioner. Senteret på nærmere 800 kvadratmeter skal fungere som mottak for pilegrimer og turister. I tillegg til mat og drikke vil det bli mulig å sette seg inn i pilegrimstradisjonen gjennom utstillinger av bilder og gamle gjenstander knyttet til stavkirken.

I tillegg skal senteret huse prestekontor, møterom for menigheten og lokaliteter til bruk i forbindelse med begravelser. Senteret er kostnadsberegnet til mellom 25 og 30 millioner kroner. Det forutsettes at driften skal gå i balanse fra år til år.

LES MER: Kirke-Norge skeptisk til pilegrimssatsing

Krusifiks. Hagesæther håper spaden kan settes i jorda i 2014 eller 2015, og at byggingen kan gå raskt. Biskopen erkjenner at kommunen og fylkeskommunen må ta det største, økonomiske løftet, men setter også sitt håp til kulturdepartementet.

Røldal stavkirke var i middelalderen landets nest mest populære pilegrimsmål, etter Nidarosdomen, og det fantes mange leder dit. En viktig grunn var historien om at krusifikset i kirken svettet på sankthansaften og at svetten hadde en helbredende virkning.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter