Nyheter

1 av 10 nordmenn tror på helvete

– Folk er opptatt av livet her og nå, mener religionssosiolog.

– Jeg har lyst til å tro at det noe mer etter døden, men jeg tror nok ikke på det likevel, sier Nina Valeur (25) lærer ved Oslo Katedralskole.

DEBATT: Finnes det en himmel og et helvete? Diskuter på verdidebatt.no

Den unge kvinnen som vi treffer på Vår Frelsers gravlund i Oslo, deler ståstedet til nær halvparten av Norges befolkning, ifølge en spørreundersøkelse som Norstat har gjennomført for Vårt Land.

Oppslutningen om den kirkelige læren om at livet har to utganger er forholdsvis lav.

• 12 prosent tror på frelse og fortapelse.

• 5 prosent tror at noen blir frelst mens resten blir utslettet.

• 20 prosent av befolkningen tror at alle blir frelst.

• 48 prosent oppgir at de ikke tror at det er noe liv etter døden.

Overrasket. I tillegg er det 15 prosent som svarer «vet ikke» etter å ha fått oppgitt de fire svaralternativene.

– Jeg må medgi at jeg er noe overrasket over at så mange som 48 prosent svarer at de ikke tror på noe liv etter døden. Sammenlignet med andre undersøkelser jeg har sett, er det en høy andel. Det betyr enten at utviklingen går raskere i den retningen enn jeg hadde regnet med, eller at utvalget ikke er representativt, sier rektor Vidar L. Haanes på Menighetsfakultetet.

Dogmatikk. – Hva lærer dere på MF om livets utgang til de kommende prestene?

– Teologistudentene våre får selvsagt en innføring i Den norske kirkes lære, og hva som er kirkens syn på livet etter døden. Denne undervisningen gis særlig i bibelfag i kristen dogmatikk, der læren om at livet har to utganger er forankret.

– Hva svarer du selv på dette spørsmålet?

– Jeg tror at livet har to utganger - frelse og fortapelse. Hvordan disse to tilstandene arter seg, har jeg derimot ikke helt klart oppfatninger av, sier MF-rektoren.

Her og nå. Professor Pål Repstad ved Universitetet i Agder mener svarene på spørreundersøkelsen viser at dagens nordmenn har en sterk tilstedeværelse i livet her og nå.

– At så mange som 48 prosent sier at de ikke tror på noe liv etter døden, forteller noe om at folks oppmerksomhet ikke er på det hinsidige, men på det livet de lever akkurat nå. Det har nok også faktisk mange av dem som tror på et liv etter døden.

– Hvordan tolker du at en så liten andel av befolkningen tilkjennegir at et syn på livet etter døden som ikke samsvarer med kirkens lære?

– Det er ikke noe nytt at en stor del av folkekirkens medlemmer, og i noen grad også frikirkenes medlemmer, ikke har samme standpunkt som det som er de offisielle, kirkelige standpunktene.

Metode. Pål Repstad er ellers noe forundret over at ikke mer enn 15 prosent har valgt å svare «vet ikke».

– Metodisk kan det være problemer knyttet til slike undersøkelser med faste svaralternativer. Kanskje er det slik at folk ønsker å være høflige, og at de oppfatter det som mest høflig å velge ett av de oppgitte svarene. Jeg vil tro at hvis vi gjennomførte dybdeintervjuer, vil det komme fram at flere har problemer med å svare sikkert på hva de tror om livet etter døden, sier religionssosiolog Pål Repstad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter