Religion

Inngår leveregel-kontrakt

Nå skal venninnene vokte hverandres moral. Og de er forpliktet på å bryte inn.

De seks venninnene har alle opplevd at mennesker de så opp til sviktet som forbilder. For at ikke det samme skal skje med dem, har de inngått en vennskapskontrakt for å se til at de holder seg på «den smale sti».

– Når man flytter hjemmefra, blir inkludert i voksenverdenen og møter nye utfordringer og kanskje skuffelser, begynner man å reflektere over livet på en annen måte, sier Mai-Linn Strand.

Les også: Elsk, wow og angry – her er de nye Facebook-knappene

I livskontrakten forplikter venninnene seg til å bry seg om hverandre; Konfrontere når det trengs og roses når det kan.

– Det er så mange ting som kan skje i løpet av livet som vi ikke har oversikt over i dag. Derfor har vi forpliktet oss til noen leveregler. Dersom noen av oss viker fra disse, har vi en kontrakt som minner oss om at vi både har rett og plikt til å si i fra

Skal konfrontere hverandre

Måten de kan si ifra til hverandre er nedfelt i kontrakten «... for eksempel ved å lytte, be, gi råd, gjøre tjenester eller hjelpe med å ta gode valg»

– I perioder av livet der fristelsene og utfordringene står i kø er det verdifullt å ha et team i ryggen – et team som ser til at du ikke gjør for mange avstikkere eller havner i grøfta. Det handler for eksempel om ansvarliggjøring rundt alt fra økonomi til barneoppdragelse, sier hun.

Les også: Disse trossporsømene blir kristne oftest spurt om

En av venninnene hadde hatt en vanskelig helg med mannen sin. Hun sier at venninnegjengen hjalp henne mye i den tiden.

– Hvis jeg skulle foretrekke å se bort fra Bibelen når jeg bestemmer rammene for livet mitt, er jeg stolt over å tilhøre en gjeng som vil ha frimodighet og myndighet til å ta det opp med meg - og jeg med dem, sier en annen av venninnene, Gunhild Stærk.

De skal ha foredrag om livskontrakten under stevnet Jesus Kvinner 2016 (ekstern link) som går av stabelen 11.-12. mars.

Pass på maktubalanse

Navigatørene er en organisasjon som jobber med slike relasjoner. Ikke alle blir utformet ved hjelp av en kontrakt, men deres tanke er at mennesker som forplikter hverandre kan gjøre det kristne budskapet mer personlig enn det er i kirkene.

– Det kristne budskapet kan tilpasses mer til den enkelte i slike relasjoner, enn det kan fra en talerstol, sier Ole Martin Glomvik, daglig leder i Navigatørene.

Glomvik roser initiativet bak «livskontrakten».

– Hva må man være bevisst på i slike relasjoner?

– Det sårbare i alle slike relasjoner er at det fort kan foreligge en maktubalanse i gruppa. Om noen er mer innflytelsesrike enn andre, må de være bevisst på dette, sier han.

– Dere møter mange som ønsker å ha slike forpliktende kristen-relasjoner. Hva er målet med dem?

– Det handler om å skulle gjøre ord til handling. Hvis man ønsker at Jesus skal prege livet, kan en slik relasjon hjelpe til å gå fra gode intensjoner til utlevd praksis. Noen ganger handler også det om å sette ord på elefanten i rommet. sier Glomvik.

Han har selv mye erfaring med slike «medvandrersamtaler». Og tror det er tre punkter som går igjen i alle samtalene:

1. Stadfest hvor er du i livet.

2. Les i Bibelen og be.

3. Finn ut hvordan du skal distribuere troen din videre. Gjør de gode intensjonene til handling.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion