Religion

To menn, to troskriser, to bøker

Erling Rimehaug og Jostein H. Sandsmark har begge hatt dype troskriser. Mandag møtes de for å snakke om opplevelsen av å miste Gud.

«Hva kan man egentlig forvente av en allmektig Gud?»

Det er spørsmålet forfatterne Erling Rimehaug og Jostein H. Sandsmark stiller seg i en samtale med tittelen «Når ankeret ryker» på Litteraturhuset i Oslo mandag kveld.

Se live her mandag kveld klokken 19:00

«De to forfatterne opplevde begge at Gud - det tidligere ankerfestet - ble borte», skriver Morten Dahle Sterk om samtalen. Han jobber i Luther Forlag, som står bak arrangementet sammen med forlaget Pantagruel. Samtalene mellom de to forfatterne ledes av Ingrid Erøy Fagervik, tidligere utviklingsredaktør i Vårt Land og nyhetsanker i TVNorge, nå mest kjent som gründer i bedriften Blafre.

– Forholder seg ulikt til krisene

Sandsmark og Rimehaug har begge skrevet bok om egen tvil. Sandsmarks Pass på liten og på stor kom i fjor. Rimehaugs Når Gud blir borte er 15 år gammel og er trykket i flere opplag. Forrige uke ble den utgitt på svensk.

– Vi har ønsket at de to skal møtes til en samtale fordi begge har sterke historier å fortelle. Begge har erfart det de omtaler som fraværet av Gud når krisen rammer, men de forholder seg til krisene på litt forskjellige måter, sier Stærk.

– Jeg tror det vil bli en god og respektfull samtale som vil romme ulike erfaringer.

Mistet datteren i bilulykke

«For første gang skylder du meg mer enn jeg skylder deg, Gud!»

Slik formulerte Jostein Sandsmark seg i et intervju med Vårt Land i desember i fjor, mindre enn ett år etter datteren (13) ble drept i en bilulykke.

– Hvis Gud satt passelig uinteressert i himmelen og så på at Sara og Tiril ble påkjørt og drept, da vil jeg ikke ha noe med ham å gjøre, konstaterte han i spalten «Min».

Tapet av datteren satte tankene i sving. Tanken om en nær og kjærlig Gud ble problematisert.

– Den Gud som er så nær i lidelsen og solidariserer seg med det vonde jeg opplever, den Gud har jeg lyst til å tro på. Men tror jeg på det? Jeg vet ikke. Men jeg håper inderlig på det, sa han.

Åndelig mørke og kaos, sykemelding og depresjon

Erling Rimehaug er kjent for Vårt Lands lesere for sine analyser av samfunnsliv, politikk og kristenhet. I år 2000 kom boka der han forteller hvordan han grep til ordene da han «erfarte at holdepunktet glapp».

«Gud, som alltid hadde vært der, var borte. Tilbake var et åndelig mørke og kaos, sykemelding og depresjon», heter det i invitasjonen til kveldens arrangement.

– Det enkleste ville vært å slutte å tro, og si at denne Guden som er så uforstående og uberegnelig ikke er det Gud jeg tror på og derfor finnes Gud antakelig ikke, sier Rimehaug til det svenske forlaget Argument (link til hele intervjuet), som også ga ut boken forrige uke.

– Men det gikk ikke, for jeg visste at Gud finnes. Svaret på spørsmålet om han finnes. Svaret måtte altså være at han hadde ikke fantes for meg. Og det skaper et forferdelig bilde av Gud, som en motstander eller fiende, sa han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Religion