Nyheter

Unge asylsøkere nektes å spille
fotballkamper

Dokumentasjonskrav spenner bein for mindreårige asylsøkere som ønsker å spille kamper.

Utlendingsdirektoratet (UDI) avdekker at fotballklubber og idrettslag nekter å la barn og unge under 18 år spille organiserte fotballkamper.

Saken startet da Justisdepartementet (JD) – som ansvarlig fagdepartement – tidligere i år ble gjort oppmerksom på ungdommer som er asylsøkere blir hindret fra å delta på fotballkamper med organiserte idrettslag fordi de manglet D-nummer.

Et D-nummer – som man får fra Skatteetaten – er et identifikasjonsnummer som gis til alle utlendinger som bor i Norge ­under seks måneder.

UDIs undersøkelse avdekker at det er forsikringskrav og ­dokumentkrav – og ikke krav om D-nummer – som noen ­steder ­setter stopper for unge asylsøkeres drømmer om å få spille kamper for lokale fotballag.

LES OGSÅ: Historisk mange enslige mindreårige til Norge

Mange krav

I et brev til JD lister UDI opp hvilke hindringer som kommer opp på fotballbanen:

• Asylsøkere mellom 12 og 18 år som ønsker å spille i norsk klubb, må fremlegge dokumentasjon ved første gangs registrering i FIKS – Fotballens Informasjons- og KommunikasjonsSystem. Dette er en forsikringsordning som Norges Fotballforbund (NFF) administrerer. Spillere under 13 år er dekket av Norges Idrettsforbunds egen barneidrettsforsikring.

• For unge asylsøkere som kommer til Norge med sine foreldre, må det fremlegges dokumentasjon «som sannsynliggjør at ­årsaken til at de kommer til landet ikke er relatert til ønsket om en fotballkarriere».

• For enslige mindreårige asylsøkere må det fremlegges en rekke dokumenter: Underskrevet «samtykkeskjema» av både spiller og verge, dokumentasjon fra UDI på at søkeren oppholder seg lovlig i Norge, eventuelt ­utlendingspass/reisebevis/ID-kort og offisiell dokumentasjon som viser hvem som er oppnevnt som verge for den mindreårige, signert bekreftelse fra verge på at spilleren får lov til å spille fotball for klubben og et kort lite dokument som sier noe om statusen til spillerens foreldre.

LES OGSÅ: Over 1.100 småbarn på asylmottak

For mye jobb

Det er her problemene oppstår, sier UDI:

– Det kan være at noen klubber synes det blir mye jobb å innhente­ ovennevnte dokumentasjon eller at den nødvendige dokumentasjonen ikke blir fremlagt overfor klubben. Dersom den nødvendige dokumentasjonen ikke blir fremlagt, vil disse spillerne ikke kunne bli ­registrert i FIKS. Som en følge av det, vil de heller ikke være ­omfattet av forsikringen og kan derfor ikke spille kamper, sier seksjonssjef Marius Mølmen Moen i brevet som UDI har sendt til departementet.

UDI skriver at «etter våre vurderinger har disse personene ­anledning til å delta på fotballkamper med organiserte idrettslag, så lenge ovennevnte dokumentasjon fremlegges for NFF, og personen ikke har endelig avslag».

Hindre menneskehandel.

– Det er helt rett, sier Henrik Lunde, fagansvarlig inkludering i NFF. Han mener dokumentasjonskravene er få.

– Vi må ha noen papirer på plass før mindreårige asylsøkere­ kan få spille kamper, sier han til Vårt Land.

– Hvorfor?

– Vi oppfyller krav fra Det europeiske fotballforbundet, krav som er satt for å hindre menneskehandel – noe som er langt mer vanlig i land sør i ­Europa enn her i Norge, forklarer Lunde.

Dokumentasjonskravene hindrer ikke fotballklubber og idrettslag å invitere unge asylsøkere fra mottak til å spille fotball for å ha det gøy sammen med lokale ungdommer, presiserer Lunde.

– I år får 25 klubber penger fra UDI, via Fotballforbundet, som går til kjøp av fotballsko, leggskinn og treningsklær. Mange ungdommer vil spille fotball, men mangler utstyr.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter