Nyheter

Sengeplasser strømmer inn

Godt over 700 nordmenn har meldt at de har til sammen snart 2.000 sengeplasser til flyktninger som måtte trenge dem. Folk over hele landet har meldt fra om hus- og hjerterom.

– Det blir sikkert slitsomt, det er jo en jobb å bli kjent og hjelpe noen med å bli kjent med andre, sier en 47 år gammel kvinne fra Bærum.

Hun har gjort som snart 750 andre i Norge og tilbudt gjesterommet til en flyktning, eventuelt en flyktning med et barn på tilfluktshjem.no.

– Jeg vil gjerne bidra til bosetting, hvis det igjen kan føre til at flere får plass i Norge, sier hun.

Hun tror integrering er lettere om flyktninger bor hos familier, eller enkeltpersoner som har et nettverk de kan introdusere flyktningene til. Men hun håper myndighetene vil stille med kurs og veiledning om den som skal bo hos henne har mye traumer.

Når er du klar til å ta imot noen?

– Så fort jeg får ryddet huset. Rommet jeg har er i dag et gjesterom, så jeg må rydde ut litt ting så den som kommer får gjort det til sitt eget.

SE VÅRT OVERSIKTSKART: Her hjelper du

Hele landet

Folk over hele landet tilbyr sengeplasser. Oslo har flest, videre følger antall tilbydere folketalet i de ulike fylkene, Akershus, Hordaland, Rogaland og Sør-Trøndelag. Men etter fylket med trønderhovedstaden følger Troms. Norges femtende største fylke ligger på sjetteplass på listen over flest tilbydere. Også Vest-Agder på plassen bak, skiller seg positivt ut.

Det står jo der

Det er en humanitær og kristen plikt å gjøre sånt, sier Werner Olsen. Budskapets hovedregel er å hjelpe den som trenger det. Sommerhuset hans på Skjånes i Finmark inneholder de nordligste sengeplassene som er tilbudt på tilfluktshjem.no. Det er en kilometer å gå til butikken, eller nærmeste nabo, og vannet må de som skal flytte inn koble opp selv.

LES OGSÅ: Oslo-moské tar imot syriske flyktninger

– Det spørs hvor praktisk det er, men det er tak over hodet, fyring og vann. Det er et sted å overleve på, og jeg tror det kan være et veldig fint sted for noen som passer inn i et sånt liv.

Om det var oss

Vi håper de ville gjort det samme, om det var vi som var på flukt, sier Hilde Thomsen i Stavanger.

I rekkehuset der hun bor med mannen og datteren på 8, har de et ekstra rom de har tilbudt. Det er i dag et kontor, men det er overflødig sier hun, og etter en kort diskusjon med mannen ble de to enige om at dette var noe de ville.

– Det handler også om å være et eksempel for datteren vår. Å lære henne at man hjelper folk i nød.

Hun sier de ikke ofte har gjester, eller familie boende hos seg, og at det nok blir et helt annet liv om de tar inn en familie.

– Vi er jo litt som nordmenn flest. Vi har vårt hus og vår hekk, og ikke så mange på innsiden. Men vi trenger jo ikke egentlig all den plassen.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter