Nyheter

Inviterte flere tusen på middag

Ville vise nordmenn at Syria er mer enn nød og elendighet.

Bilde 1 av 4

Middagsinvitasjonene ble sendt ut på sosiale medier for en drøy uke siden.

– Arrangementet var litt på sparket, og det var overveldende å få 3.000 påmeldinger på en helg. Vi hadde vel ikke helt sett for oss det, sier Eivind Løvdal, daglig leder ved Geitmyra matkultursenter for barn.

– Vi ønsker å vise at Syria ikke bare er nød og elendighet, og flyktningene har mer å komme med enn lidelse. Mange nordmenn vet ikke at Syria har en kulturhistorie som går tilbake til sivilisasjonens vugge, og at kjøkkenet preges av en blanding av mange kulturer, sier Løvdal.

HER HJELPER DU: Se vår oversikt

Økt trivsel

Trine Sandberg, kjent for kokebøker og matblogg, er også med på å lage maten som serveres.

– Jeg har lært utrolig mye av damene når vi har laget mat sammen. Det er et svært bra initiativ av Geitmyra, og det var naturlig for meg å bli med som frivillig når jeg fikk spørsmålet om det, sier Sandberg.

Maten er gratis for alle barn, mens voksne gir valgfritt beløp til Redd Barna som betaling. I tillegg samles det inn leker og kjøkkenutstyr.

- Hvorfor samler dere inn kjøkkenutstyr?

– Det er et enormt behov for å bosette mange flyktninger på kort tid, og da er det mye som trengs for å skape trivsel i nytt hjem. Andre organisasjoner samler inn møbler og klær, vi ønsker å gi folk mulighet til å lage sin egen mat, og vet hvor enormt mye det har å si for trivselen, sier Løvdal.

– Er dette et engangsarrangement?

– I utgangspunktet tenkte vi det. Men engasjementet har vært stort, og vi har fått et godt forhold til det syriske miljøet, så vi får se om det er mulig å få opprettholdt noe mer permanent, sier Løvdal.

HVA GJØR NORDMENN?: Les flere flyktningsaker her

I kø for å spise

Vårt Land har fulgt familien Karajoul siden de var flyktninger i Tyrkia og drømte om å komme til Norge. Nå har de bodd i Norge i nesten ett år. De har tatt turen til Geitmyra matkultursenter for å spise syrisk middag.

– Mange snakker bare om at flyktningene kommer fra krig, og at de har mange traumer og problemer. Nå får vi også vist fram noen positive sider, sier Sherihan Karajoul.

Mer enn 4.000 er påmeldte, og over ett tonn mat er tilberedt. Folk stod i kø utenfor allerede før middagen startet klokken 12.

– Jeg er svært imponert av at mange nordmenn er empatiske og vil hjelpe med mat, klær eller mer. De forstår situasjonen vår og føler med oss, sier Sherihan.

LES MER: Fikk asyl på ettårsdagen

Båtflyktninger

To syriske familier deler erfaringer over den syriske matretten, Metabbal, laget av norske råvarer. De er fire foreldrene som vet hvordan det er å måtte flykte fra et krigsherjet land med et lite barn. Lite visste de at de kom til å møte hverandre på et matkultursenter i Oslo. Men kanskje er det noe i det syriske ordtaket: «Et smalt sted kan inneholde tusen venner».

Den lille familien på tre kom til Norge for fjorten dager siden. De bestemte seg for å flykte fra Syria for en måned siden, og dro med båt fra Tyrkia til Hellas.

– Turen tok tre og en halv time i en liten gummibåt. Det var vanskelig, og vi trodde vi skulle dø på veien, sier faren i familien, som ønsker å være anonym. De søker om asyl i Norge, og er redde for å si noe som kan ha innvirkning på prosessen.

– Den ene broren min ble drept i Syria, og vi bestemte oss for å dra. Jeg er gravid, og det var ekstra vanskelig for meg å gå. Vi hadde 20 dager på veien fra Tyrkia, det var ingen steder å sove og det var kaldt om natta, sier kona.

Den 20 dager lange flukten endte til slutt opp på et transittmottak i Norge, hvor de nå venter på å få svar på asylsøknaden sin. Den lille gutten på litt over ett år sover i armene til pappa.

VIL DU HUSE EN FLYKTNING? Her kan du registrere deg

Kunne vært oss

Familien Karajoul ble plukket ut som kvoteflyktninger, og fikk komme til Norge med et rutefly i november i fjor. Men de er ikke i tvil om hva de hadde gjort dersom det ikke hadde skjedd.

– Jeg vet hvordan det føles å være i den situasjonen de er i, og jeg klandrer ingen for å velge å flykte i båt. Jeg ville gjort det samme. Men jeg er så sint over at folk ikke har noe annet valg enn å flykte i båt, sier Sherihan.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter