Nyheter

Hvor skal hun søke ly?

I Tyskland er det for få alternativer til teltleirene. Å beslaglegge ferieleiligheter og tomme luksuseiendommer kan bli utveien når kulden setter inn.

– Europa har ikke forbredt seg på å beskytte flyktningene mot vinteren, lyder nå kritikken fra tyske hjelpeorganisasjoner. De frykter at mennesker kommer til å fryse i hjel i ukene og månedene som ligger foran oss.

For selv ikke de store, tyske teltleirene som er bygget, gir tilstrekkelig vern når nordeuropeiske gradestokker viser negative tall. Denne uken la den første snøen seg i Salzkammergut og Bayern, hvor den viktigste flyktningruten passerer.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Kan fryse i hjel

I Tyskland arbeider Røde Kors på spreng for å sikre at flyktningene får et bedre overnattingstilbud enn teltleirene. Organisasjonen driver mer enn 300 nødhjem for til sammen 86.000 flyktninger. Mange tusen av disse bor i provisoriske teltleire.

– For øyeblikket er ikke Tyskland rustet mot vinteren, sier Karl Kopp, talsmann for organisasjonen Pro Asyl, til avisen Zeit.

Flyktningene har allerede en strabasiøs ferd bak seg, når de til slutt kommer til europeiske veier, via den såkalte Balkan-ruten og inn i Tyskland, påpeker han, og advarer mot at migranter vil fryse i hjel:

– Disse menneskene er allerede svake. Hvis flyktningsituasjonen fortsetter i vinter, må vi regne med flere dødsfall, sier Kopp til avisen Zeit.

LES OGSÅ: 1.630 hjem – 4.000 senger.

Vil beslaglegge hus

I Tyskland er tilgangen på senger til flyktningene i ferd med å bli knappere. Daglig kommer nye mennesker over grensene. Alternativene til å huse disse i teltleire, er ikke mange.

Ett alternativ er å bygge brakker, men disse har flere måneders leveringstid. Det mest omdiskuterte forslaget, går ut på å konfiskere leiligheter og hus. Lokale borgermestre for både partiet De grønne og Kristendemokratene (CDU) har foreslått dette til å være en siste utvei.

LES OGSÅ: Ann Eline og Torstein har rom for flyktninger – og hest på plenen.

Bundesregjeringen har avvist forslaget, men i Berlin, hvor det er kommet 10.000 nye asylsøkere bare siden starten av september, har de lokale sosialmyndighetene tatt til orde for å ta beslag i luksusleiligheter som brukes til ferieleiligheter, eller som står tomme på grunn av eiendomsspekulasjon.

Sikkerhets- og ordenslovgivningen åpner nemlig for dette. Da spiller det liten rolle hva bundesregjeringen mener, ifølge jurist Winfried Kluth.

– Har kommunene prøvd alle andre muligheter, så kan de til slutt også ta beslag i tomme private eiendommer, fastslår Kluth i en kommentar for Legal Tribune Online. Han påpeker at det følger av flyktningkonvensjonen at mennesker som ber om beskyttelse raskt sikres et sted å bo hvor det ikke er fare for liv og helse.

Deler ut tepper

Langs veien mot Tyskland sover mange mennesker i dag utendørs. Og på ulike punkter langs ruten gjennom Kroatia, Serbia og Ungarn, deler FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) nå ut tepper og kunststoff-folie slik at flyktningene skal holde varmen.

LES MER: Hvordan grenseovergangen ser ut påvirker flyktningene

Pro Asyl mener europeiske politikere allerede har forspilt mye tid når det gjelder å planlegge for vinteren. Nå tar de til orde for å få på plass felles mottakssentre for flyktninger.

– Når vi står foran vinteren må vi spare menneskene for denne odysseen, denne strekningen av elendighet, sier talsmann Karl Kopp til Zeit.

Falske flyveblad

Også innvandringsmotstandere bruker kong vinter og herbergespørsmålet til å argumentere for å endre asylpolitikken. I Dresden har høyreekstreme grupper blant annet sendt ut falske flyveblader der innbyggere blir bedt om å opplyse til sosialkontoret hvor store leiligheter de har, med tanke på at byen kan innkvartere flyktninger der. Også i Brandenburg har et lignende brev sirkulert.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter