Nyheter

Flyktningbarn i fare

Tusener strømmer til for å hjelpe flyktninger og asylsøkere, ­
men det er ikke alle som bør ha tilgang, advarer Redd Barna.

– Det er en åpenbar risiko for at ikke alle som vil hjelpe har edle hensikter, sier Lars Due-Tønnessen, som jobber med vold og overgrep i Redd Barna.

Facebook-gruppen «Refugees welcome to Norway» har fått over 80.000 medlemmer som ønsker å hjelpe flyktninger. Folk over hele landet melder at de har kapasitet til å huse flyktninger i sine hjem eller hybler. Mange ønsker å bidra med innsats på asylmottak eller hjelpe flyktninger i gang med livet i Norge. Due-Tønnessen er glad for engasjementet, men samtidig bekymret.

– Unngå misbruk

– De aller fleste har riktige og gode motiver, og det er veldig vanskelig å skulle hindre private initiativer. Men det er samtidig viktig at det ikke blir åpent og fritt frem for alle og enhver.

LES OGSÅ: Normisjon-general oppfordrer til dagslønndugnad

Han ber frivillige som organiserer privat hjelp i og utenfor asylmottakene om å diskutere og bli enige om klare retningslinjer for omgang med sårbare barn og voksne.

– Det er viktig å være bevisst på dette, også for å unngå utilsiktet misbruk.

Hva mener du med det?

Det er ikke bare pedofile som bekymrer. Avhengighetsforholdet og takknemlighetsgjeld til folk som tar inn flyktninger kan også bli et problem. Si at en 18-årig sønn i en norsk familie har et godt øye til den 16 år gamle datteren i den syriske familien de huser i hybelen. Han har ingen intensjon om å utnytte forholdet, men hun kan kanskje føle at hun må stille opp på noe hun ellers ikke ville gjort.

I tillegg frykter han at flyktninger kan ende opp som ubetalte hushjelper.

Kommuneansvar

– UDI bosetter ingen i private hjem, opplyser Håkon Fenstad i UDI. I stedet ønsker de å bosette folk som venter på asylsvar der de har 60 sengeplasser eller mer.

– Det handler blant annet om sikkerhet.

Avgjørelsen applauderes av Røde Kors.

– Det er et veldig viktig signal, sier Ellen Kahrs, som leder Røde Kors flyktningguideprogram i Oslo.

Hun roser også facebookgruppens initiativtakere for at de er flinke til å sette bremsen på, og be folk gi UDI og politiets utlendingsenhet tid og ro til å finne løsninger.

Dårlig sikring

Vårt Land har i samarbeid med organisasjonen bidra.no laget en side som hvor folk med ledig kapasitet kan tilby husrom til flyktninger som skal bosettes i fremtiden. Kommunene har meldt sin interesse for å komme i kontakt med dem som melder seg. Due-Tønnessen håper myndighetene vil være nøye med informasjon til flyktningene.

– De må få informasjon om hva de bør godta, og at de ikke skylder dem som leier ut noe.

Tar ansvar

Kahrs er mindre bekymret. Hun forventer at kommunene vil ta ansvar.

– Så lenge det er god oppfølging av de som bor utenfor kommunale leiligheter, er jeg mer bekymret for de enslige mindreårige som plasseres alene i en leilighet, kanskje bare med en barnevernspedagog som sykler innom av og til og sier hei, sier hun.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter