Samlivspanelet: Leif (59) opplever at korona-krisen utfordrer samlivet

«Allerede etter noen dager merker jeg nå at ekteskapet vårt blir satt ekstra på prøve. Jeg blir veldig lett irritert over min kone. Når alt av alenetid plutselig forsvinner blir det veldig krevende. Hvilke råd har dere?» spør Leif (59).

Samlivspanelet

Hver uke svarer Samlivspanelet på spørsmål om relasjoner, samliv, generasjonsutfordringer og kommunikasjon. Les svaret til psykolog Bente Barstad nederst i saken.

Kjære Samlivspanel

Min kone og jeg har vært gift i 27 år. Vi har hatt våre konflikter og utfordringer, men har gjennom hele ekteskapet vært flinke til å gi hverandre alenetid. Vi er begge friske, men i karantene i en relativt liten byleilighet. På grunn av de nye bestemmelsene har vi ikke mulighet til å reise på hytta. Det har alltid vært viktig avkobling for oss. Jeg har også hatt en del turer dit alene fordi jeg elsker å gå på ski og turer i fjellet. Det har gitt oss begge «space». Allerede etter noen dager merker jeg nå at ekteskapet vårt blir satt ekstra på prøve. Jeg blir veldig lett irritert over min kone. Når alt av alenetid plutselig forsvinner blir det veldig krevende. Hvilke råd har dere?

Leif, 59 år

Kjære Leif!

Ja, dette er en situasjon som mange erfarer i denne vanskelige tiden vi er inne i nå. Jeg får inntrykk av at dere har hatt en fin balanse i samlivet, hvor alenetid og tid sammen har fungert godt for dere. Og at dette har vært en måte å regulere konfliktnivået mellom dere.

Unntakssituasjon

Etter få dager i karantene står dere altså foran utfordringer i forholdet. Hvordan få det til når dere går «oppå» hverandre hjemme? I denne unntakssituasjonen kan ethvert forhold som ellers fungerer greit bli satt på prøve. Og særlig vanskelig kan de bli hvis de gode strategiene man har etablert som en buffer mot konflikter, ikke kan brukes på samme måte.

Innestengt

I denne situasjonen med karantene og stor grad av isolasjon i tosomhet med partner, kan mange oppleve seg fanget og innestengt. Vi vet at isolasjon lett fører til økt irritabilitet og indre uro og at «lunta» kan bli veldig kort.

I tillegg øker stressnivået at frykt og utrygghet for fremtiden. Dette er normale reaksjoner. Samtidig er det viktig å kunne ta ansvar for og regulere egne følelser, slik at egen indre frustrasjon ikke legges over på partneren; slik at partneren blir gjort ansvarlig for ditt indre ubehag.

Samlivsspalte. 

Bente Barstad, psykologspesialist ved Familieavdelingen

Legg konkrete planer

Det er også viktig å være oppmerksom på at isolasjon og utrygghet lett fører til negativ tenkning. Da kan ens egen utilfredshet føre til at man tolker partners væremåte negativt, selv om man tidligere ikke har gjort det.

På den ene siden handler det om å forstå litt av de følelser og reaksjoner du har nå, som resultat av den unntakssituasjonen du lever i, og at det primært ikke handler om din feil eller mangler ved din kone.

På den andre siden handler det om å lage konkrete planer for hvordan dere skal organisere hverdagene fremover. Konkretiser hvor mye tid dere trenger hver for dere gjennom døgnet? Kanskje avtale hvem som skal bruke hvilke rom i alenetiden.

• Hvem er Samlivspanelet i Vårt Land? Møt dem i denne saken der de svarer på hvordan det står til med det norske samliv i 2020

Raushet

Sørg også for å komme dere ut i frisk luft hver for dere. Og ikke minst hva ønsker dere å fylle fellestiden med? Med god dialog, samarbeid, raushet og kreativitet kan også noe nytt og positivt skapes.

Det er kanskje sannsynlig at din kone kan føle på mye av samme utfordringer som deg i denne situasjonen. Slik sett kan det være like viktig for henne å få til god planlegging som det er for deg.

Det er i så fall et godt utgangspunkt for å finne konstruktive løsninger. Det å prøve å normalisere utfordringene og reaksjonene dere har på en krevende tid nå kan kanskje være en hjelp til å håndtere dem bedre.

Du, dere, og vi alle trenger nå å holde hodet kaldt og hjertet varmt. Og vi trenger selvdisiplin.

Lykke til!

Vennlig hilsen Bente Barstad

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Samlivspanelet