Samlivspanelet

«Jeg syns ikke mine ­mannlige venner som 
har hatt like mange 
partnere som meg, blir 
sett ned på.»

Er jeg hårsår når jeg opplever å bli forskjellsbehandlet fordi jeg er kvinne? spør Anne-Cathrine (29) Samlivspanelet svarer.

Hver uke svarer Samlivspanelet på spørsmål om relasjoner, samliv, generasjonsutfordringer og kommunikasjon. Les svaret til Bente Barstad lenger nede i saken:

Seksualmoralen har vært forskjellig gjennom alle tider, og i dag er det ikke lenger skamfullt å få barn utenfor ­ekteskap eller å ha mange partnere. Men det oppleves fortsatt som om det er forskjell på menn og kvinner her. Jeg har hatt ­mange kjærester og har også hatt ulike seksuelle relasjoner over kortere perioder. Og selv om jeg har moderne venner, syns jeg at jeg blir sett ned på. Jeg syns ikke mine mannlige ­venner som har samme adferd som meg, blir sett på samme måte. Er det jeg som er hårsår?

Anne-Cathrine, 29

Samlivsspalte. 

Bente Barstad, psykologspesialist ved Familieavdelingen
Bente Barstad, psykologspesialist ved Modum Bad. Foto: Erlend Berge

Hei, Anne-Cathrine

Du reiser en problemstilling som kan vinkles på mange ulike måter. Du beskriver at du ­føler deg sett ned på ut fra din seksualpraksis. Dine mannlige venner derimot, synes å få en annen aksept for samme type ­seksuell atferd. Jeg forstår det slik at du opp­lever er en form for kjønns­diskriminering, og du spør om det er du som er hårsår. Jeg synes ikke det lar seg gjøre å svare ja ­eller nei på ditt konkrete spørsmål. Mitt svar til deg blir heller å dele tanker og 
refleksjoner rundt det du formidler om din opplevelse.

Som fenomen har seksualitet ­alltid eksistert og er biologisk forankret. Men seksualiteten blir gitt ulik mening i ­ulike sammenhenger og til ulike tider. ­Seksualmoralen har også vært svært ulik. Det samme gjelder synet på kvinner og menns seksualitet. Dette er fortsatt ­ganske forskjellig i ulike miljøer og kulturer.

Kjønnsdelt samfunn

Vi kan vel slå fast at samfunnet har vært sterkt kjønnsdelt i synet på seksualitet. I kjønnsrollene har det ligget ulike forventninger og normer til hvordan man skal forholde seg til seksuell avholdenhet eller utfoldelse. Klisjéaktig sagt har gutter eller menns seksualitet blitt beskrevet som naturgitte, ustyrlige drifter. Derfor har det også vært en oppfatning om at det har vært mer naturlig og legitimt at driftene trengte utløp. Det s­amme synet har nok ikke vært gjeldende for ­jenter og kvinner. Kvinners ­seksualitet har blitt fremstilt som noe som måtte ­holdes i sjakk. Oppfatningen har vært at man både burde og måtte være ­seksuell avholdende til man kom inn i et ekteskap. Det motsatte var både umoralsk og skambelagt.

###

Kultur og kjønnsrollemønster

Du har moderne venner, som jeg da antar betyr at de har et ­liberalt syn på seksuell utfoldelse og praksis. Samtidig opplever du at de ser ned på deg, men ikke på menn med samme seksualatferd. Det kommer ikke frem hvordan dette konkret kommer til uttrykk i din vennekrets. Likevel frembringer reaksjoner fra vennene dine følelser hos deg som ikke kjennes gode. Selv om du har moderne venner, har de kanskje likevel et visst kjønnsdelt syn på seksualitet?

Kultur og kjønnsrollemønster stikker dypt. Dette kan foregå på mange måter, både åpent og mer subtilt. Du kan møte det i dine venners reaksjoner og utsagn. Du kan møte det i det i det ­miljøet og den kulturen du lever i. Og du kan møte det i deg selv. Det er kanskje ulike sider av dette du har i tankene når du lurer på om du er hårsår?

«Slut-shaming»

Vi er ikke upåvirkelige av hva andre ­mener om oss, selv om vi kan ha ulike synspunkt på ting. Det er vondt å føle seg ned­vurdert. Og det er også provoserende og urett­ferdig å erfare at menn får aksept for en type atferd som kvinner forventes å føle skam og skyld for. Betegnelsen «slut-shaming» blir brukt om det å formidle kritikk, nedvurderende og nedsettende beskrivelser på ­kvinner ­knyttet til deres ­seksuelle aktivitet. Samt atferd som blir ­assosiert med seksualitet, som for ­eksempel påkledning. ­Målet med eller ­konsekvensen av «slut-shaming» er å påføre skam til kvinner om de bryter med ­tradisjonelle ­sosiale eller ­seksuelle normer.

Det er viktig å se «innover» i deg selv. Hva er dine egne ­verdier, holdninger og ønsker? Det er ikke godt å gå på ­akkord med seg selv, selv om det med­føre at din seksualpraksis ­avviker fra dine venners synspunkter. ­Hvilke implikasjoner har det for deg de ulike valg du gjør? De valg du tar, og din integritet i det du ­velger å gjøre, er det til syvende og sist du som bestemmer og står 
for.

Med hilsen

Bente Barstad

MER FRA VÅRT LANDS SAMLIVSPANEL:

• «Vi opplever at vår datter nærmest snakker om barna som om de er hennes 'eiendom'»

 

---

Dette er Samlivspanelet

  • Det viktigste i livet, relasjonene til de aller nærmeste, er også noe av det vanskeligste. Vårt Lands Samlivspanel vil hver uke svare på spørsmål fra leserne om parforhold, seksualitet, verdier i familien, foreldrerollen og kommunikasjon mellom generasjonene. Samlivspanelet er satt sammen av fire erfarne fagpersoner med tilknytning til Modum Bads samlivssenter.
  • Grethe Karin Hoviosen, fagansvarlig familie og samliv ved Modum Bads kurs- og kompetansesenter
  • Jon-Erik Bråthen, ledende sykehusprest ved Modum Bad.
  • Bente Barstad, psykologspesialist ved Modum Bad.
  • Kristoffer Whittaker, psykolog og forsker ved Familieavdelingen, Modum Bad.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Samlivspanelet