Barns gråt betyr noe. Det er barnets overlevelsesstrategi.

De to småbarnsforeldrene har fått sjokk over hva søvnmangel gjør med dem. Samlivspanelets Kristoffer Whittaker er opptatt av hva barns gråt betyr.

Samlivspanelet

Hver uke svarer Samlivspanelet på spørsmål om relasjoner, samliv, generasjonsutfordringer og kommunikasjon. Les svaret til psykolog og forsker Kristoffer Whittaker lenger ned i saken. Har du spørsmål til Samlivspanelet? Send en epost til samlivspanelet@vl.no.

Hei!

Mannen min og jeg fikk for åtte måneder siden vårt første barn. Det vi ikke var forberedt på var hvor lite søvn vil ville få. Foreldre og bekjente hadde fortalt oss at det ville bli tøft, men den ekstreme søvnmangelen kom som et sjokk.

Gutten vår sover svært dårlig om natta, som oftest bare en halvtime om gangen. Er vi heldige kan vi få to timer med sammenhengende søvn. Som oftest våkner han med et skrik.

Noen ganger får jeg lagt han tilbake i egen seng, men som oftest blir han liggende hos meg etter at jeg har forsøkt å gi ham melk.

 

Mannen min sover på gjesterommet siden han skal på jobb, men i helgene avlaster han meg.

I vår desperasjon har vi fått råd fra ulike personer og instanser. På nettet er det masse motstridende tips og triks. Vi har prøvd å overse gråten, men det føles feil for oss begge. Noen råd er motstridende og forvirrende. Hva skal vi gjøre? Vi er så slitne!

Hilsen to trøtte førstegangsforeldre

• Hvem er Samlivspanelet i Vårt Land? Møt dem i denne saken der de svarer på hvordan det står til med det norske samliv i 2020

Samlivsspalte. 

Kristoffer Whittaker, psykolog/forsker på Familie og samlivsfeltet

Kristoffer Whittaker er psykologspesialist ved Modum Bads familieavdeling.

Kjære dere!

Alle som har har barn vet hvor slitsomt det kan være når de ikke sover. Uttrykket «å sove som en baby» får ny betydning når man for n-te gang blir vekket i løpet av natta av høylytt barnegråt. Om morgenen våkner man dødstrøtt med babyen ved brystet og med en følelse av at man omtrent ikke har sovet.

Årsakene kan være mange, men utelukk først smerte

Jeg kan berolige dere med at dere langt ifra er de eneste som har det slik. Hele 20–40 prosent av alle barn i sped- og småbarnsalderen har store utfordringer knyttet til søvn. Det kan være mange grunner til dette, og som oftest er årsakene sammensatte. En ting som er viktig å utelukke, er at oppvåkningene ikke er følge av smerte eller sykdom. Jeg antar at dere i samarbeid med lege eller helsesykepleier allerede har utelukket en slik årsak bak søvnproblemene.

Barnegråten betyr noe

Dere skriver at dere har fulgt ulike råd uten at det har ført til nevneverdig bedring. Det har heller ført til forvirring om hva som er riktig for dere. Det overrasker meg ikke. Jeg tror det er noe mange foreldre kan føle seg igjen i. Jeg skal ikke påberope meg å være noe søvnekspert, men jeg kan kanskje si et eller annet meningsfylt om barnegråtens betydning.

Gråten skal vekke ubehag

Når barnet skriker og gråter, er det som oftest for å tilkalle seg foreldrenes oppmerksomhet. Gråt er barnets måte å kommunisere til sine foreldre at det har behov for at en av dere skal komme. Barnets gråt vekker av den grunn ubehag hos foreldre. Det skal føles «feil» å la barnet ligge å gråte, nettopp fordi det er et signal om at barnet trenger sin forelder. Gråt er barnets overlevelsesstrategi.

Verden er ekspansiv og fremmed

Om man vet at barnet ikke er sultent, fryser eller plaget av smerter, er det som regel trøst og nærhet barnet har behov for. Et barn er i en prosess med å bli vant til egen kropp og psyke, begge deler er i kontinuerlig endring. Barnet må lære seg å håndtere en verden som er fremmed og ekspansiv. Dette gjelder ikke bare på dagtid når barnet er i aktivitet, men også om natten i møte med drømmer, stillhet og mørket.

Kan bli overveldet av angst

Det er dermed ikke så rart at barnet ofte er i en sinnstilstand av nesten å bli overveldet av angst. Når barnet blir overlatt til seg selv eller våkner i et halvmørkt rom alene, vil angsten kunne ta overhånd. Det vil da kunne skrike ut for å tilkalle foreldrene for å få trøst og bekreftelse på at det ikke er alene.

Ferdighetene utvikles

Trøsten barnet får av foreldrene hjelper barnet til å redusere angsten og det blir gradvis roligere. Det vil ofte kunne oppleves som en tålmodighetsprøve for foreldrene. Jeg har ennå ikke hørt om et eneste barn i normal utvikling som til slutt ikke har latt seg roe av foreldre som møter dets behov.

 

Over tid vil denne prosessen, hvor barnet mottar trøst og hjelp til å roe seg, utvikle seg til å bli en ferdighet det selv kan benytte seg av. Med andre ord, barnet lærer å regulere sine egne følelser i samspill med sine foreldre.

Trøst skaper opplevelse av å være verdifull

Å gi trøst er å kommunisere til babyen at hun eller han er verdifull. Å vokse opp med en iboende opplevelse av selvverdi styrker barnet til å kunne tilpasse seg livets mange utfordringer.

Jeg skjønner at det er tungt for dere, men det høres ut som om dere er godt informerte og at dere samarbeider godt som foreldre.

Leggerutiner viktig

Sørg for at barnet har gode leggerutiner og får den søvnen det har behov for på dagtid. Gi kveldsmaten en times tid før leggetid - og ikke minst, sørg for en rolig atmosfære i hjemmet.

Til slutt vil jeg bare si: Hold ut, dette vil gå over etter hvert. Husk at alle barn er forskjellige også når det gjelder søvnmønstre. Hvem vet, om dere velger å introdusere et nytt medlem til familien i fremtiden - kanskje det blir en helt annen opplevelse når det gjelder søvn?

Lykke til videre!

Vennlig hilsen,

Kristoffer Whittaker

LES TIDLIGERE ARTIKLER FRA SAMKIVSPANELET HER:

– Først hadde jeg skyldfølelse fordi vi har sex før vi er gift. Det har jeg ikke lenger.

Kompisen sto fram som homofil. Ett år senere er han hetero igjen. Er det foreldrene som presser?

• Det er en vond følelse at jeg har gått glipp av noe helt essensielt

 

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Samlivspanelet