Nyheter

Voldtektssaker kan gi smitteeffekt

Mediedekningen av overfallsvoldtektene kan få flere til å voldta, tror forskere.

Hittil i år har Oslo-politiet mottatt 49 anmeldelser av overfallsvoldtekter. Det er dobbelt så mange som i hele 2010, og ifølge NTB en økning i antall anmeldte voldtekter på nær 25 prosent. Politikerne krangler om hvem som har ansvaret for at Oslo ligger på den uhyggelige voldtektstoppen i Norden.

Bare i løpet av helga ble fem saker meldt til politiet, og voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk mener det kan være snakk om en såkalt «inspirasjonseffekt».

– Noen få personer er i en tilstand og situasjon som gjør at de kan bli inspirert av det de leser. For noen vil det bety at de kan begå en overfallsvoldtekt. Dette har vi også sett når media omtaler selvmord, sier Bjørnebekk, som er forsker ved Politihøgskolen.

Skal formidle nyheter. Bjørnebekk sier at inspirasjonseffekten gjelder for svært få personer, og at dette som oftest er menn som har en dragning mot det å eksponere seg overfor fremmede. Det er disse mennene som kan komme til å begå overfallsvoldtekter.

– Felles for dem er at de ikke klarer å skille mellom seksuelle fantasier og seksuelle handlinger. For noen er dette med voldtekt også noe de har lært, sier hun.

Også seniorforsker Jim Aage Nøttestad ved St. Olav Hospital i Trondheim tror de mange overfallsvoldtektene i Oslo den siste tiden til en viss grad kan forklares med en smitteeffekt.

– Det er relativt sannsynlig at når en forbrytelse begås mange ganger, uten at gjerningsmannen blir tatt, så øker det sjansene for at andre kan begå samme forbrytelse, sier han.

Nøttestad understreker at dette gjelder de som allerede har tenkt å begå forbrytelsen, og som er villige til å ta sjansen for å bli tatt.

– En vanlig mann blir ikke voldtektsforbryter av å lese nyheter om voldtekter, sier Nøttestad, som er ansvarlig for flere forskningsprosjekt om voldtekt.

Enklere å anmelde. Bare 13 prosent av anmeldte voldtekter er overfallsvoldtekter, ifølge NRK Brennpunkt. Likevel er det de brutale overfallsvoldtektene som får mye oppmerksomhet i media. Nøttestad mener det er riktig av pressen å omtale sakene, men at vinklingene godt kan bli mer nyanserte.

– Medias oppgave er å formidle nyheter, også triste nyheter om overfallsvoldtekter. Men pressen både bør og må lage flere saker om lidelsene som kvinnene blir utsatt for. Det er viktig å få fram alle sider av saken, ikke bare vinklinger om at gjerningsmannen går fri, sier han.

Bjørnebekk er enig med Nøttestad i at media skal fortsette å lage saker om overfallsvoldtektene.

– Dette er alvorlige saker som pressen skal omtale. Slike saker vil gjøre det enklere for kvinnene å anmelde, og enklere å finne frem til hjelpeapparatet. Media kan bidra til forebygging av voldtekt, og jeg opplever pressen som ganske flinke til dette. Det er viktig at de lager reportasjer som skaper empati hos folk, sier Bjørnebekk. Hun legger til at de aller fleste menn blir større motstandere av voldtekt av å lese saker om temaet i media.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter