Nyheter

Vitnet at afghaner er blitt kristen

Soknepresten og biskopen er ikke i tvil. Rettssaken avgjør om han hentes tilbake fra Afghanistan.

I sal 527 i Oslo tinghus handler det om troverdighet. En afghaner som ble kastet ut av Norge i starten av februar fordi han hadde fått endelig avslag på asylsøknaden, har saksøkt staten ved Utlendingsnemnda (UNE) for å få omgjort avslaget. Han mener han har krav på beskyttelse i Norge fordi han har konvertert fra islam til kristendommen, og har blitt en kristen.

UNE er helt uenig. Mannen konverterte først etter at UNE avslo asylsøknaden. UNE sier han også har oppgitt uriktige opplysninger.

I går vitnet to teologer i sivilsaken i Oslo tingrett. De er overbevist om at afghanerens konvertering er ekte – ikke en bekvemmelighetskonvertering for å få bli i Norge.

– Jeg ble overbevist etter samtalen med sokneprest Helge Hansen, og da jeg selv møtte mannen ble det klart at han er en genuin kristen, sa Stavanger-biskop Erling J. Pettersen, som legger hele sin biskoppelige tyngde på vektskålen til afghaneren.

Pettersen mener retten bare har ett valg: Overprøve UNEs avslag ved å tro på mannens konvertering.

LES OGSÅ: Konvertitt tvangsreturnert til Afghanistan

Ikke gratisbillett

Afghaneren kom til Norge i 2009. Vinteren 2011 kom han i kontakt med Varden menighet i Stavanger, og ytret etter en tid ønske om å bli døpt. Han ble møtt av sokneprest Helge Hansen som fortalte at man ikke kunne bli døpt slik uten videre; mannen måtte følge en dåpsundervisning før det ble snakk om dåp.

– Samtidig gjorde jeg ham oppmerksom på at en konvertering ikke var en gratisbillett til opphold i Norge.

Afghaneren godtok vilkårene og fulgte undervisningen til Hansen fram til juni 2011. Da ble han døpt i Varden kirke. I sin forklaring la Hansen vekt på at dåpen fikk konsekvenser for afghaneren. Mannen ble frivillig i menigheten, han meldte seg som kirketjener og han gikk jevnlig til gudstjeneste.

– Fram til han ble sendt ut viste han en troverdig trospraksis.

Hansen er som biskopen overbevist om at det er snakk om en ekte og dyptloddende konvertering.

LES MER: UNE hevder afghaner lyver

Tviler ikke

Utlendingsnemnda er heller ikke i tvil. De tror ham ikke. I vedtaket fra UNE, peker ankeinstansen i utlendingsforvaltningen på flere forholdder UNE mener at afghaneren har gitt uriktige opplysninger. Dette svekker hans generelle troverdighet, sier UNE, som også sier at det er høyst sannsynlig at han har oppgitt feil alder til norske myndigheter.

UNE mener mannens konvertering ikke er troverdig. Han har konvertert av strategiske årsaker for å slippe å bli hjemsendt til Afghanistan:

«Etter UNEs vurdering er det ikke tilstrekkelig sannsynliggjort at klageren har konvertert til kristendommen, det vil si at han har en reell kristen overbevisning».

UNE sier at kirkelige vitnemål i favør av mannen er oppriktige, men de kjenner ikke mannens tidligere forklaringer.

UNE sier videre at konvertering til kristendommen første ble påberopt da grunnlaget for asylsøknaden ble avvist. Konverteringen, som ble synliggjort ved dåp i en menighet i Den norske kirke i 2011, framstår «som en strategisk utbygging av klagerens asylanførsler», sier UNE.

LES MER: Kristen-ledere kjemper for konvertitt

Angrer ikke

Afghaneren hevder at konverteringsprosessen startet mens han levde som flyktning i Iran etter å ha forlatt hjemlandet – her fikk se at det var andre trossamfunn i verden enn det islamske, og at den ble forsterket da han kom til Hellas og møtte gode og vennlige kristne som gav ham hjelp.

Men først etter to år i Norge, og etter UDIs asylavslag, fremmer mannen opplysningene. UNE mener konverteringsprosessen burde vært nevnt selv om han ikke anså seg som «overbevist kristen ved ankomst».

Afghaneren ble sendt til hjemlandet sju uker før sivilsaken kom opp i tingretten. Derfor måtte han snakke med retten via telefon fra Kabul.

Mannen fortalte at han ikke angret på konverteringen selv om han hadde blitt sendt hjem uten å bli trodd.

– Etter at jeg lærte stadig mer om kristendommen ønsket jeg å bli døpt, forklarer mannen.

– Å konvertere var rett, selv om jeg nå er i et muslimsk land. Jeg skifter ikke tro på nytt. Men det var farlig å vende hjem, og jeg er redd. Men jeg troen på Jesus Kristus, så jeg er trygg.

Saken avsluttes tirsdag. Dom faller om noe tid.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter