Nyheter

‘Vil ruste barna til møtet med en tøff verden’

Sosiolog Helene Aarseth har forsket på Norges rike elite.

Sosiolog Helene Aarseth, du har forsket på den rike eliten i Norge og deres hverdagsliv. Ett utgangspunkt for studien er at mange av kvinnene i dette miljøet velger vekk karriere og bruker mer tid på barn og familie. Er tilværelsen som hjemmemor blitt et luksusgode?

– Noen vil sikkert si at nå ser man hva kvinner vil når de har muligheten. Men det er ikke mitt hovedfunn. Undersøkelsen min sier lite om utbredelsen. Jeg har valgt ut 22 par på toppen av inntektsskalaen, der begge har høy utdannelse. De fleste mennene jobber høyt oppe i finansverdenen.

LES OGSÅ: Forsinket skolestart i Gaza

Hva er bakgrunnen for at kvinnene prioriterer å være hjemme?

– Jeg har funnet ut at jo mer inhumant og konkurransepreget arbeidslivet blir, jo større blir behovet for å verne om familien. Man lengter etter å ha familien som et skjermet sted, en oase der man kan hegne om nærhet og kjærlighet. Det handler om behovet for trygghet – å bli holdt rundt.

Hos disse parene lever mennene i en verden der det blåser på toppene, og behovet for et sted der man dyrker de nære relasjonene blir forsterket. Dette omfatter alt fra å være i mental balanse til å spise sunt og drive et aktivt friluftsliv. Alt skal være rent og naturlig, maten skal lages fra bunnen av og man investerer i velvære – ikke minst den psykologiske sunnheten er viktig.

LES OGSÅ: Skrev krimbok om bedehus-overgrep

Hva er de viktigste grunnen til at kvinnene i slike familier havner i denne rollen?

– Jeg har sett mest på de emosjonelle sidene i deres tilværelse, og de har helt klart et behov for å skape en motkraft mot en kald og kynisk finanstopp-verden. Kanskje styres de av tanken om at barna i sin tid også skal ut i en tilsvarende tøff tilværelse. For mange foreldre i denne gruppen er dette en investering i å skape hele mennesker som kan stå seg i det racet som kommer.

Har en slik prioritering status i disse miljøene?

– Det er litt dobbelt. Men kvinnene er nok litt plaget av at livsformen de har valgt ikke har høy status i samfunnet generelt. De har valgt bort karriere til fordel for å bevare de nære relasjonene, og vet at de er på kollisjonskurs med den nordiske likestillingsmodellen.

Hva har overrasket deg mest den siste uken?

– Hvor lite som skal til før den moralske pekefingeren kommer opp og stenger for ønsket om bedre forståelse for hva som driver folks livsprosjekter.

LES OGSÅ: – Barn og unge forstår ikke kristen satire

Hva vil du har mer av i norsk politikk?

– Mer forståelse av de dypere sammenhengene. Mer forståelse for folks egen opplevelse av sin livssituasjon, og en sterkere kobling mellom det – og hvordan samfunnet utvikler seg.

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter