Nyheter

Vil nekte kommunen barnehagebetaling

Ansatte i barnehager har fått 10 prosent mer å gjøre de siste 12 årene. – Barnehagen har blitt et oppbevaringssted, sier foreldreutvalgsleder.

Barnehageansatte rundt om i landet får stadig mer å gjøre, viser tall fra bladet Utdanning.

Rett før jul vedtok Østre Toten kommune å kutte 1,6 millioner i bemanningsbudsjettet til kommunens barnehager. Dette fikk Inger Anne Bakke, foreldreutvalgsleder (FAU) ved Kolbu barnehage, til å reagere.

– Barnehagen ligner mest på et oppbevaringssted. Ungene får ikke det pedagogiske tilbudet de skal ha, sier Bakke.

Langt mer å gjøre. På nasjonalt nivå taler tallene klart:

• I 2012 gjorde ni barnehageansatte den samme jobben som krevde ti ansatte i 2000. Arbeidsmengden til barnehageansatte har økt med ti prosent på 12 år, viser tall som bladet Utdanning har regnet ut med tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

• I 2012 mottok Foreldreutvalget for barnehager (FUB) 257 bekymringsmeldinger fra foreldre – dobbelt så mange som i 2011. Flest klagde på bemanningssituasjonen i barnehagene.

Ei av de som merker dette på kroppen er Anne Berit Østby, daglig leder ved Kolbu barnehage i Østre Toten Kommune.

– Det blir stadig færre voksne per barn samtidig som arbeidsoppgavene våre økes, konstaterer Østby.

Vil ikke betale. I et brev til kommunen uttrykker FAU ved barnehagen stor misnøye med det pedagogiske tilbudet, og mener foreldrene og barna ikke får valuta for pengene.

I brevet står det «om ikke barnehagekontoret rydder opp i dette (det pedagogiske tilbudet, journ.anm), vil vi se oss nødt til å holde igjen betalinger til barna våre får det pedagogiske tilbudet de har krav på!».

FAU-leder Bakke mener det manglende tilbudet vil gjøre forskjellene mellom barna større.

– Et av målene med gode barnehager er å redusere forskjeller, men slik tilbudet er i dag vil ikke dette skje. Særlig barn med ekstra oppfølgingsbehov vil lide når kommunen nå kutter i bemanningen, sier FAU-lederen.

Hun understreker at foreldreutvalget ikke vil gjennomføre betalingsnekten dersom den videre dialogen med kommunen er god.

– Fører til sykdom. Daglig leder ved barnehagen ser det økte arbeidspresset i sammenheng med sykefraværet.

– Vi føler at vi skulle gjort så mye mer. Mange av de ansatte sliter med dårlig samvittighet for at de ikke strekker til. Dette sliter igjen på oss og kan føre til økt sjukefravær, sier Anne Berit Østby. Hun har det overordna ansvaret for 53 barn, og sier det på daglig basis er mellom ni og 13 voksne på jobb.

Østby sier mange førskolelærere ikke orker å stå lenge i jobben.

– Dette problemet gjelder nok for hele landet, advarer hun.

Forsvarer kuttet. Ordfører i Østre Toten kommune, Hans Seierstad (Sp), påpeker at kuttet i barnehagebemanningen ikke rammer de pedagogiske stillingene.

– Bakgrunnen for kuttet er at vi måtte kutte 30 millioner i kommunebudsjettet. Da må man ta kutt på mange områder, sier han.

– Kommunens barnehager oppfyller fortsatt nasjonale krav til andel pedagogiske stillinger, påpeker ordføreren.

Seierstad forklarer at kommunen også har kuttet i kommunens administrasjon. I tillegg har det blitt kuttet stort i pleie- og omsorgstilbudet.

– Det vært stadig kontakt mellom foreldreutvalget ved Kolbu og det politiske miljøet. Jeg håper ikke vi kommer i en situasjon hvor foreldre nekter å betale barnehagekostnadene.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter