Nyheter

Vil nekte alle voldsdømte nye koner

I dag vurderer UDI om voldsdømte menn kan hente ny kone. Alle må få avslag, mener Frp.

– Det gjøres ikke nok for å stoppe kvinnemishandlere, sier Solveig Horne (Frp), medlem av familie-og kulturkomitéen på Stortinget.

Fremskrittspartiet vil at menn som tidligere er dømt for å ha mishandlet kvinner og barn i nær familie, automatisk skal få avslag hvis de vil hente en utenlandsk kone til Norge.

– Det er for å sikre kvinnene, sier Horne.

20 stoppet. De to siste årene har 20 konemishandlere blitt nektet å hente nye koner fra utlandet, ifølge NRK Hordaland. Disse mennene er tidligere dømt for vold i nær familie, eller de har mishandlet utenlandske eks-koner som nå har fått opphold. I de tilfellene er ikke nødvendigvis mannen domfelt.

– Det er katastrofalt at man bare har stoppet i snitt ti hver år, sa daglig leder Tove Smaadahl i Krisesentersekretariatet til Vårt Land mandag.

Etter en lovendring i 2006 sjekker Utlendingsdirektoratet (UDI) vandelen til alle norske menn som søker om såkalt familieetablering. Men voldsdømte menn får ikke automatisk avslag.

– Nei, det blir en konkret vurdering. Har det skjedd én gang? Var det i en situasjon som det ikke er sannsynlig vil oppstå igjen, eller er det et mønster? Vi ser på antall år siden hendelsen og alvorlighetsgrad, sa Snorre Sæther, områdeleder for familieinnvandring i UDI, til Vårt Land mandag.

LES OGSÅ: UDI nekter kvinnemishandlere nye koner

Vil ha lovendring. Det er ikke godt nok når man vet at mørketallene er store, mener Frp.

– Regjeringen snakker veldig fint om barn og kvinner som blir mishandlet og utarbeider handlingsplaner. Det støtter vi, men vi ta inn over oss at det må konkrete lovendringer til, sier Horne.

– Vil dere at alle som er dømt for vold og mishandling skal nektes utenlandsk kone, eller bare de som er dømt for vold i nær familie?

– Det bør man se på. Det viktigste er de som er dømt mot vold i nær familie.

Blir det ikke en ny straff dersom en mann ble dømt for vold i tenårene ikke kan få gifte seg med en utenlandsk kvinne 20 år senere?

– Vi må se på hvor lang tid tilbake man kan gå, sier Horne.

– Betyr det at også Frp vil legge inn en vurdering når en voldsdømt mann søker om familieetablering?

– Når det viser seg ikke hjelper og at det er så mange som slipper unna slik Krisesenteret sier, må vi vurdere om det skal være en automatikk, sier Horne, men åpner for at det må vurderes om man skal ha en årsgrense eller at menn kan ha gått i terapi og endret adferd.

LES OGSÅ: UDI har avvist 925 giftermål som proformaekteskap

Skeptisk. Daglig leder Smaadahl i Krisesentersekretariatet berømmer Horne for å ville gjøre noe med mørketallene, men er skeptisk til automatisk avslag til alle voldsdømte menn.

– Hvis en mann ble dømt for å utøve vold for 20 år siden, hvor lenge skal samfunnet straffe ham for det? Han har sonet sin straff, og kanskje gått i terapi hos Alternativ til vold. Dette er en debatt vi er nødt til å ta, og det er godt politikere kommer med innspill, sier Smaadahl.

Den største utfordringen er at så få av mennene som blir anmeldt for vold blir domfelt.

– Så lenge man ikke får dømt flere for familievold, får vi ikke dømt flere enn i dag, sier Smaadahl.

Da Utlendingsloven ble endret i 2006, ble det vurdert om UDI skulle få informasjon fra krisesentrene om voldelige menn. Det motsatte krisesentrene seg av hensyn til taushetsplikten, opplyser Smaadahl.

Dagens system kan likevel forbedres ved å gi kvinnene bedre informasjon om at vold er straffbart og at de har krav på bistandsadvokat og andre rettigheter.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter