Nyheter

Vil ikke adoptere bort til eldre, enslige og homofile

Stadig flere single, eldre og homofile ønsker å adoptere barn. Men mange land ønsker ikke å sende barn til slike adopsjonsforeldre.

Verdiforskjeller byr på problemer for dem som ønsker å adoptere et barn til den vestlige verden. I flere av de landene der barna adopteres fra, hersker det en oppfatning om at enslige, eldre og homofile ikke bør få adoptere. Dette får konsekvenser for både norske og danske par og enslige som ønsker å adoptere et barn.

– Myndighetene og befolkningen i disse landene har ofte en forestilling om at det er best for et barn å vokse opp i hos et velstående, barnløst, heteroseksuelt ektepar. Derfor er formidlingen av barn fra den fattige til den rike delen av verden en øvelse i dialog, kulturformidling og respektfull avveining av forventinger, sier visedirektør Pia Brandsnes i den danske organisasjonen DanAdopt til Kristeligt Dagblad.

Bestemor på 45. I Norge er Adopsjonsforum størst på adopsjonsformidling. Daglig leder Øystein Gudim tror det er kulturforskjeller som gjør at «gode foreldre» blir oppfattet på så forskjellig måte.

– I Norge vil de fleste 45- eller 50-åringer bli fornærmet hvis noen tviler på om de er spreke. En dansk eller norsk 45-åring er noe annet enn en 45-åring i for eksempel Etiopia, sier han til Vårt Land.

Ifølge Gudim er situasjonen ganske lik i Danmark og Norge, og utfordringene er de samme.

– Men det er også forskjell på såkalt «fattige land». Noen steder vil det å være alenemor bli sett på som en stor skam. Men noen steder tenker man at det er bedre at et barn har én mor, enn ingen foreldre i det hele tatt, forklarer han.

Pia Brandsnes viser til et eksempel der en 45 år gammel, dansk og enslig kvinne kom til Etiopia for å adoptere et barn.

– Mange etiopiere har vanskelig for å forstå at det skjer. «Hvorfor skal et foreldreløst barn ende opp hos en bestemor», spurte de. I Etiopia er levealderen lav, og en enslig kvinne over 40 år blir oppfattet som gammel og sårbar, forteller hun.

Hun sier videre at det er DanAdopt sin oppgave å forklare at situasjon er annerledes i Danmark. Organisasjonen er én av to som er godkjent av danske myndigheter til å formidle adopsjon til danske par eller enslige.

Økende gruppe. Og mens fattige land har betenkeligheter med å adoptere til single, eldre og homofile, er det nettopp denne gruppen som i økende grad ønsker å adoptere et barn. Brandsnes sier de restriktive landene vil få en økende makt over hvem som vil få adoptere.

– Vi er helt nødt til å respektere at det er «giverlandet» som bestemmer hvem de vil adoptere bort barn til. Denne makten landene har over adopsjonsformidlingen, vil antakeligvis øke. Det er færre barn som blir frigitt for adopsjon, og flere som ønsker å adoptere, sier hun.

Brandsnes påpeker at selv om de danske normene for hva som er en «god» familie er i endring, er det ikke sikkert at de nye normene slår igjennom i adopsjonsformidlingen. Det er Gudim i Adopsjonsforum enig i.

– Særlig i Nord-Europa og i Norden har vi liberale holdninger til for eksempel homofili. I andre land er det helt utenkelig å diskutere noe slikt, og da er det også et ikke-tema at et homofilt eller lesbisk par skal kunne adoptere et barn, sier han.

Adopsjonsforum er en livssynsnøytral og politisk uavhengig organisasjon. Derfor blander de seg ikke inn i praksisen i de ulike landene, eller gjør forsøk på å endre holdninger.

– Rent praktisk forholder vi oss til norsk lov, og den loven som gjelder i det landet som barnet adopteres fra. I tillegg skal vi også tenke på barnets beste. Men vi involverer oss ikke i politiske eller religiøse debatter om hvem som kan være egnet som foreldre, sier Gudim.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter