Nyheter

Vil ha aktiv dødshjelp for syke spedbarn

Men den tyske etikkprofessoren får sterk kritikk fra helsepersonell.

En tysk etikkprofessor, Udo Schüklenk, har skapt furore med sin artikkel i det medisinske tidsskriftet Journal of Thoracic and Cardiovascular Surgery, hvor han åpner for aktiv dødshjelp for spedbarn som er uhelbredelig syke. Det skriver Kristeligt Dagblad.

– Leger kan ta feil

Men lege Gorm Greisen ved Rikshospitalet i Danmark er svært skeptisk. Han påpeker at leger kan ta feil om hvor stor sjanse et barn har for å overleve.

– Noen av de syke, nyfødte barna vi gir lindrende behandling, overlever likevel. Med noen går det bedre enn vi hadde fryktet. Vi leger er ikke alltid så kloke som vi tror, sier Greisen til Kristeligt Dagblad.

– Så reservasjonen mot aktiv dødshjelp er også en garanti for at egen uforstand skal få større konsekvenser enn nødvendig, mener legen.

LES OGSÅ: Hva er galt med selvmord?

Frykter dominoeffekt

I Norge er det bare regjeringspartiet Frp som har programfestet at aktiv dødshjelp må bli lov. De andre partiene sier blankt nei. Lege Greisen tror at å tillate aktiv dødshjelp generelt kan skape en dominoeffekt.

– Hvis det for eksempel blir tillat for voksne, er det da rettferdig om det ikke er lov for dem som ikke kan be om det selv? spør han.

– De som vil dø og som har kontroll over det, kan ta sitt eget liv. Det er det mange som gjør i Danmark. Men når man selv ikke kan utføre det og ikke selv kan velge å dø, kan man da kreve at ens medmennesker hjelper?

LES OGSÅ: Retten til slutten

Reiser mange spørsmål

Udo Schüklenk begrunner blant annet sitt forslag med at aktiv dødshjelp for de minste vil kunne minimere foreldrenes lidelse, fordi de ikke behøver å se sitt barn dø en langsom død. Greisen stiller seg tvilende til dette.

– Jeg har selv sett foreldre som har hatt det fryktelig vanskelig. Men det er en alvorlig grense å krysse om man tar livet av et menneske for å hindre andres lidelse, mener legen.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Thomas Ploug, etikkprofessor og medlem av Det etiske råd i Danmark, stiller også mange spørsmål ved Schüklenks forslag.

– Hva hvis bare den ene av foreldrene ønsker aktiv dødshjelp for barnet, er det tilstrekkelig? Hva om det fins noen som kan holde ut den lidelsen som foreldrene ikke klarer, som vil adoptere barnet og passe på det til det dør, spør han.

– Aktiv dødshjelp til barn reiser mange slik spørsmål, som man dessverre sjeldent overveier før man kommer med slik forslag, sier Ploug om Schüklenks artikkel.

LES OGSÅ: NRK på dødsveg til Sveits

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter