Nyheter

Vil begraves 
i hagen

Bonde Even G. Sundby kjemper for å få bli gravlagt på gården sin, men nåløyet er trangt.

– En gravplass bør være en privat plass, og her på gården har vi sett oss ut et stille sted, sier Even G. Sundby.

Bonden har søkt Fylkesmannen om tillatelse om å etablere egen gravplass. Vårt Land skrev torsdag om at nye trender melder seg på begravelsesmarkedet. Blant annet tilbyr et norsk firma å lage diamanter av asken til avdøde.

Vårt Land har spurt alle Fylkesmenn i landet om hvor mange søknader de har fått om etablering av privat gravsted. Siden 2011 har tolv personer søkt, men bare to har fått tillatelse.

– Kirkegården uegnet

– Vi vil ha vår egen stolthet og ære både i levende live og i døden, sier Sundby på spørsmål om hvorfor et ­privat sted er viktig.

Han og familien tilhører Den norske kirke, men synes at en vanlig gravlund blir en offentlig skueplass og derfor er uegnet til å minnes døde familiemedlemmer. Stedet han og familien har sett seg ut, er i skogkanten en kilometer fra gårdstunet på Holt gård i Nes kommune.

Selv om Sundby har god tro på at han vil få tillatelse, stiller Gravferdsloven strenge krav: «Når særlige grunner foreligger, kan fylkesmannen gi tillatelse til at private får anlegge gravsted for gravlegging av askeurne på egnet sted. Fylkesmannen kan sette vilkår for tillatelsen», heter det i paragraf 20 i Gravferdsloven.

Strenge krav

Fylkesmannen i Vest-Agder opplyser at de ikke har fått noen søknader om privat gravplass.

– Regelverket sier at det skal mye til før at en slik søknad skal innvilges, skriver rådgiver Anita Rist.

Men i Danmark er det stadig flere som søker, skriver Kristeligt Dagblad. Det er bispedømmene (stiftene) som tar imot søknadene. I 2009 fikk i alt 22 personer tillatelse til å nedsette en urne på privat grunn, i 2012 var tallet 38 og i 2013 var antall tillatelser økt til 52.

– De pårørende begrunner ofte sitt ønske med at den avdøde har hatt en tilknytning til eiendommen, for eksempel at familien har eid stedet i flere generasjoner, sier Pernille Lystbæk, i Aarhus stift.

Avisen skriver at kravene er en grunn på minst 5.000 kvadrat­meter, at urnen skal bestå av oppløselige materialer og at eiendommens eier forplikter å la urnen stå urørt i ti år.

– Forsvare tradisjon

Bonde Even G. Sundby ser ingen grunn til at familien ikke skal få lov til å etablere eget gravsted.

– Statskirken er opphørt og mye forandres nå. Når så mange trosretninger har kommet til Norge, er dette en måte å bevare egne tradisjoner på, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter