Nyheter

Vi kaster en fjerdedel av maten

Mesteparten er brød, frukt og grønnsaker.

Hvert år kjøper vi i snitt 234 kilo mat. Av dette ender 58 kilo i søppeldunken, skriver Aftenposten. Dette er mat som kunne vært spist hvis den ble tatt bedre vare på, såkalt nyttbart matavfall.

Mest fra forbrukere. Selv om butikker og matindustrien kaster store mengder mat, står vanlige forbrukere for 80 prosent av maten som blir kastet.

Flere forskningsmiljøer i Norge har nå satt i gang et prosjekt som skal finne ut mer om matkastingen og tiltak som skal hjelpe oss med å kaste mindre.

Seniorforsker Ole Jørgen Hanssen ved Østfoldforskning har forsket i flere år på hvorfor vi kaster mat. Dette er det mest sentrale temaet for det nye forskningsprosjektet til SIFO, Østfoldforskning og NOFIMA.

Unge kaster mest. Folk mellom 25 og 39 er de som kaster mest. Mer impulskjøp og mer uforutsigbarhet skapt av tidsmangel og familiemønster er trolig årsaken til mer avfall, ifølge Hanssen.

Brød, frukt og grønnsaker står for de største mengdene av matavfallet. Utgått dato er den viktigste årsaken til at folk kaster mat. Det kommer frem i en undersøkelse for næringslivet og retursamarbeidet LOOP fra i fjor.

Av dem som oppgir å ha kastet yoghurt, sier 60 prosent at den ble kastet fordi den er gått ut på dato selv om dette er et «Best før»-merket produkt med holdbarhet utover datomerkingen, ifølge Hanssen.

LES MER:  Søppelberg fordi vi følger datostemplingen

Heimkunnskap. Bedre kunnskaper, lengre holdbarhet og bedre emballasje kan redusere søppelberget. Hanssen mener for det første at det er nødvendig å gjøre folk bedre i stand til å vurdere kvaliteten på mat, uavhengig av datostempling.

– Vi trenger god, gammeldags heimkunnskap for å få dette tilbake, sier forskeren.

Mindre porsjonspakker og bedre lukkemekanismer er også tiltak forskerne skal se på.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter