Nyheter

Venstres unge liberalister feirer

Venstre sier ja til surrogati, organisert pokerspill, sex-kjøp, og vil fjerne statlige skjenketider.

Etter mange års kamp for liberalistiske verdier, har Unge Venstres fått tungt gjennomslag i utkastet til nytt stortingsprogram, som skal vedtas på landsmøtet i april. Hvis utkastet blir vedtatt, får Venstre en mer rendyrket liberalistisk politikk enn tidligere.

– Profilen i programmet er blitt gjennomgående liberalt, både i økonomisk politikk og i verdispørsmål. Dette er en frihetsideologi. Venstres program henger nå sammen som en helhet, sier leder i Unge Venstre, Sveinung Rotevatn. Han har sittet i programkomiteen, og er svært fornøy, selv om han kunne tenke seg ytterligere liberalisering. Rotevatn skulle blant annet gjerne hatt gjennomslag for vin i butikk og aktiv dødshjelp.

LES OG DISKUTER HELGE SIMONNES: Nye Venstre – for hvilken gang?

LES SVEINUNG ROTEVATNS SVAR TIL SIMONNES: Gode, gamle Venstre

Unge Venstre-lederen mener partiets viktigste anliggende er at staten skal blande seg minst mulig inn i folks liv, så lenge det ikke skader andre. Han er ikke bekymret for at Venstre vil erter på seg fagbevegelsen, kristenfolket og bøndene.

– Grupper med særinteresser i Norsk politikk vil nok reagere. Vi tør å ta debatter som andre ikke tør å ta, sier Rotevatn.

Skjenketider og kirke. Standpunkter i en rekke verdispørsmål er blitt mer liberalistisk enn i Venstres tidligere program. I to av de tre gamle motkulturspørsmålene har Venstres program flyttet seg. Det er innenfor det religiøse og alkoholpolitiske området. Det legges blant annet opp til å fjerne nasjonale skjenketider og gi frislipp, slik at hver kommune selv bestemmer sine skjenketider. Det legges også opp til en klar narkotikaliberalisering.

– Vi ønsker den samme modellen som i Portugal. Vi ønsker å knesette prinsippet om at staten ikke skal straffe folk fordi de skader seg selv, sier Rotevatn.

Han vil straffe de som selger narkotika, men ikke de som bruker. Rotevatn sier det må diskuteres hvor mange brukerdoser man har lov å ha på seg.

– Det er klart det går en grense mellom bruk og salg, sier han.

Rotevatn er fornøyd med programutkastet på alkohol og rusfeltet, men kunne gjerne tenkt seg en mer omfattende liberalisering både når det gjelder reklame og salg.

– Når det gjelder vin i butikk, skal du ikke se bort ifra at Unge Venstre foreslår dette på landsmøtet, sier Rotevatn.

Programmet legger også opp til en total løsrivelse mellom stat og kirke. Rotevatn beklager at Venstre i sin tid var med på det omfattende kirkeforliket.

Økonomi og arbeidsliv. Også på det økonomiske feltet går programmet i tydelig liberalistisk retning.

– Programmet er tydelig liberalt når det gjelder arbeidsliv og velferdsordninger. Vi er det eneste partiet som tør å røre ved sykelønnsordningene, sier Rotevatn.

Programutkastet slår fast at det skal være dyrere å være korttidssyk, men legger opp til at alvorlig langtidssyke skal få bedre ordninger enn i dag.

Hvis programmet blir vedtatt vil Venstre ta bort den statlige AFP-ordningen.

– Vi kan ikke rettferdiggjøre at alle skattebetalerne er med å finansiere en ordning som kun noen få kan nyte godt av. Jeg tror ikke fagbevegelsen blir særlig begeistret for dette. Venstre ønsker universelle ordninger som gjelder for alle, sier Rotevatn.

Les mer om mer disse temaene:

Berit Aalborg

Berit Aalborg

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter