Nyheter

‘Venstre og SV er nærmest stupet’

Det er duket for politisk thriller på liv og død.

Valgforskere tror Venstre og SV har størst grunn til å frykte sperregrensen ved neste stortingsvalg.

SV, Venstre, KrF og Senterpartiet – alle partiene har på ulike meningsmålinger vekslet på å havne under den avgjørende sperregrensen. Denne uken er det seks måneder til høstens skjebnevalg. Hvis partiene ikke klarer å kare til seg minst fire prosent oppslutning taper de viktige utjevningsmandater på Tinget.

– Venstre og SV er mest i fare, sier valgforsker og professor i statsvitenskap ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot.

Usikre velgere. Han begrunner det i bakgrunnstallene fra ulike meningsmålinger. Disse viser en lunken gjenvalgsprosent, som betyr at blant dem som stemte partiet sist, er det få som vil gjøre det igjen.

– Venstre og SV har også en del velgere som er usikre, men dette er velgere man kan rekke å sikre seg før valget, sier Aarebrot.

Han mener KrF og Sp også skiller seg på et annet viktig punkt fra SV og Venstre. De har nemlig langt flere medlemmer og kommunestyrerepresentanter de kan spille på i valgkampen.

– KrF og Sp har større mannskap å sette inn for å synliggjøre seg i nærmiljøene under valgkampen. SV og Venstre er mer avhengig av mediedekning, sier professoren.

Ved forrige stortingsvalg var det Venstre det glapp for. Partiet fikk 3,9 prosent oppslutning og mistet åtte av ti representanter. Både Aarebrot og valgforsker Anders Todal Jenssen mener valgresultatet også i år kan ende med ett eller flere partier under sperregrensen.

– Stabil ryggrad. Også Jenssen tror KrF og Sp har den mest stabile ryggraden.

– For KrF sin del handler det om de mange velgere i Norge som tilhører det man før kalte den lavkirkelige motkulturen. De har en sterk identitet knyttet til Kristen-Norge og ser på KrF som sitt eneste parti. For flere av dem er det KrF eller ingenting, sier Jenssen som også er professor i statsvitenskap ved NTNU i Trondheim.

– Sp har også folk i ryggen. For mange av dem som er opptatt av landbruk og distriktspolitikk, så finnes det egentlig ikke noe alternativ. Også for dem er det enten Sp eller ingenting. KrF og Sp kan regne med støtte fra disse når det kommer til stykket, fortsetter Jenssen.

– Med fire partier som kjemper mot sperregrensen, vil vi da få en tøffere valgkamp enn tidligere?

Vi kan få en valgkamp preget av kjedelig debatt mellom Arbeiderpartiet og Høyre, samtidig som de små partiene desperat prøver å få en plass i solen med friske utspill. Vi kan også få en egen debatt om taktisk stemmegivning, sier Jenssen.

Sover godt. Generalsekretær i Venstre, Trond Enger har stor tro på at partiet skal klare å nå sperregrensen i år, til forskjell fra valget i 2009.

– Vi opplever en økt interesse for Venstre og liberal ideologi, sier Enger.

De har jobbet spesielt med synlighet og det å nå ut i mediene. Venstre var også det partiet som ble først ferdig med nominasjonsprosessen, dermed har kandidatene lengre tid til å gjøre seg kjent ute blant folk.

– Sover du godt om natten med tanke på neste valg?

– Jeg tror alle i Venstre sover godt, men vi sover lite fordi vi jobber så mye, sier Enger.

Skal snakke politikk. Også SV mener de skal klare den viktige sperregrensen.

– Vi har gode muligheter for et godt resultat og tror det er langt flere enn de som i dag sier de vil stemme SV som er enig med oss i saker som miljø og rettferdig fordeling, sier generalsekretær i SV Silje Schei Tveitdal.

Hun viser til at SV har mange usikre velgere som de jobber for å mobilisere. Oppskriften er tydelig tale om SVs hovedsaker. Hun er foreløpig ikke bekymret for oppslutningen.

– Jeg sover godt. Det er viktig å sove nå, sier Tveitdal.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter