Nyheter

Velgerne svikter kristelige partier

Skandinavias tre kristendemokratiske partier kjemper i motvind.

Med 5,5 prosents oppslutning gjorde Kristelig Folkeparti i fjor høst sitt dårligste stortingsvalg noen sinne. Stort bedre har det ikke gått i nabolandene i sør og øst. Halvannen måned før riksdagsvalget i Sverige balanserer Kristdemokraterna (KD) på sperregrensen. I Aftonbladets siste måling fikk partiet 4,0 prosent oppslutning, som er identisk med sperregrensen.

Enda mer dramatisk er situasjonen i Danmark. Der er Kristendemokraterne (KD) milevis fra sperregrensen på beskjedne 2,0 prosent. På meningsmålingene i juli oppnår partiet et snitt på beskjedne 0,5 prosent.

Mange meninger. Det siste året har det vært debattert hvordan KrF skal løfte seg tilbake til gamle høyder. Meningene spriker i alle retninger. Noen peker på at KrF må inngå et mer forpliktende samarbeid med Frp, mens andre sier Arbeiderpartiet er fremtiden. På Sørlandet og Vestlandet er mange opptatt av å blankpusse den kristne profilen, mens de unge stadig fremhever den kristendemokratiske ideologien som redningen.

En ting er sikkert. De som forsøker å finne løsningen på KrFs problemer, finner dem neppe i Sverige eller Danmark. Der har det meste vært forsøkt, som oftest med nedslående resultat.

I øst har kristendemokratene valgt å plassere seg tydelig på den politiske høyresiden. Men etter fire år med forpliktende borgerlig regjeringssamarbeid merkes slitasjen på meningsmålingene.

– Små muligheter. I Danmark valgte en i 2003 å skifte navn fra Kristeligt Folkeparti til Kristendemokraterne. Hensikten var å skape en bredere profil. Men skiftet falt dårlig i smak blant velgerne. To år senere falt de ut av Folketinget med bare 1,7 prosent av stemmene. I 2008 gjenvant de mer konservative kreftene makten over partiet - uten at det heller ser ut til å ha hjulpet.

– Partiet er i en svært vanskelig situasjon. De ligger markant under sperregrensen på 2,0, sier Erik Bjerager, sjefredaktør i Kristeligt Dagblad. Han forteller at partiet har mistet mange av sine beste folk som en konsekvens av de konservatives maktovertakelse.

– Partiet mangler i dag markante politikere. De kunne spilt en rolle i debatter om religion, innvandring og islam. Men der har Dansk Folkeparti vært mye dyktigere.

– Statsminister Lars Røkke Rasmussen må avholde Folketingsvalg innen 13. november 2011. Hvordan vurderer du KDs mulighet ved neste korsvei?

– Deres sjanser for å komme inn i folketinget er meget små, konkluderer Bjerager.

Svelge kameler. I 2006 overtok Kristdemokraterna, Moderaterna, Folkepartiet og Centerpartiet regjeringsmakten i Sverige fra Sosialdemokratene. Thomas Österberg, debattredaktør i den svenske avisen Dagen, mener den viktigste årsaken til KDs fall de siste årene er at de har havnet i skyggen av Moderaterna.

– Det er vanskelig å profilere seg når Moderaterna er så mye større enn de andre partiene. KD sliter veldig med å få gjennomslag for sine egne hjertesaker, sier Österberg.

Han forteller at partiet som følge av regjeringssamarbeidet har måtte svelge en rekke kameler. Et av de mest smertefulle nederlagene til KD skjedde da de andre borgerlige regjeringspartiene valgte å trumfe gjennom en likekjønnet ekteskapslov.

Nytt parti. I svenske Dagen raser nå debatten om hvorvidt Sverige trenger et helt nytt kristent parti.

– KD er i dag å betrakte som et hvilke som helst annet borgerlig parti. De fører ikke lenger den familie- og menneskeverdpolitikken som de burde føre. Partiet er villig til å selge sin sjel for å få delta i regjeringen, sier Joseph Christenson, tidligere sentralstyremedlem i Kristdemokraternas ungdomsparti.

Trass motgang på meningsmålingene, så levner ikke debattredaktør Österberg et nytt kristenparti de store sjansene.

– Jeg tror ikke det fins noe stor støtte for dette i befolkningen. KD var dessutten det partiet som tydeligst kjempet mot den nye ekteskapsloven. Det er ingen tvil om at de har gjort sitt beste i denne saken.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter