Nyheter

Velger ferie framfor begravelser

I Sverige tar det i gjennomsnitt 23 dager fra en person dør til begravelsen. I Norge er problemet at begravelsen av og til kommer for kort tid etter dødsfallet.

På krematoriet i Norrköping, 16 mil sørvest for Stockholm, ligger det mange døde mennesker. Flere har ligget i ukevis, og nå er kjølekapasiteten utvidet fordi svenskene venter stadig lenger med å begrave sine kjære, skriver Norrköpings Tidningar.

Ifølge en undersøkelse begravelsesbyråkjeden Fonus har gjort i Sverige, øker tiden fra en person dør til begravelsen år for år. Nå tar det i snitt 23 dager fra en person dør til det blir en begravelsesseremoni. I Stockholm er snittet på én måned. Så lenge etter døden er forråtnelsesprosessen allerede i gang.

Ikke etisk. Avisen skriver at den viktigste årsaken til at det går så lang tid før begravelsen, er at de pårørende «ikke har tid» med en gang.

– Det er ikke etisk forsvarlig at den døde skal ligge så lenge. De bør ikke ligge lenger enn 14 dager, sier kirkegårdssjefen Kalle Hansson i Norrköping til lokalavisa.

Prioriterer almanakken. Hansson mener situasjonen er alvorlig og skylder på svenskene selv.

– Før prioriterte man begravelser. I dag prioriterer folk dessverre almanakken, fortsetter han, og legger til at de sliter mest med at døde ligger lenge i forbindelse med ferier og helligdager.

Bo Forslund, informasjonssjef i det svenske begravelsesbyrået Fonus, mener utsettelsene skyldes den svenske lovgivingen som gir adgang til begravelse inntil to måneder etter dødsfallet.

– I Sverige har folk blitt vant med at det ikke gjør noe om begravelsen drøyer fire-fem uker. Man tar hensyn til familien som er ute og reiser på ferie, konferanser og lignende, sier Forslund til Vårt Land.

Han mener at svenskenes lovgivning bør nærme seg den norske.

– Det er respektløst å la de døde ligge og råtne så lenge, mener Forslund som tror at svenskene har verdensrekord i å la døde ligger over jorda.

Åtte dager i Norge. Her til lands har vi ikke noe problem med at begravelser drar ut i tid. Mens svensk lov sier at begravelsen skal skje innen to måneder, er maksgrensen i Norge åtte dager.

– Vi har ikke noe inntrykk av at folk ikke prioriterer begravelser. Vi har tvert i mot opplevd at folk som har vært på pakkeferie, har hatt trøbbel med å få bestilt ny hjemreise og ikke har rukket seremonien, sier Gunnar Hammersmark, leder av i bransjeforeningen HSH Gravferd.

Rett nok er det åpning i loven for at «tungtveiende grunner» kan gi dispensasjon fra loven om åtte dager.

Selv om det ikke er uvanlig, særlig rundt helligdager, at det kan ta mer enn åtte dager å få gravlagt døde i Norge, garanterer alle Vårt Land har snakket med at snittet er langt under 23 dager. Til tross for at det ikke finnes en slik norsk statistikk. I forslag til ny gravferdslov som nå er ute på høring foreslår regjeringen å utvide grensen til 14 dager.

– Det er en god ting. Folk er så mye på farta, og det er mange steder det er vanskelig å komme seg hjem innen åtte dager, mener Helge Klingberg, kirkegårdskonsulent i Kirkedepartementet.

Norge kommer etter? Klingberg tror ikke at en utvidelse vil føre til svenske tilstander.

– Men det er en liten tendens til at folk ønsker å utsette begravelsen fordi de er på ferie. Det er fortsatt enkelttilfeller, men jeg har inntrykk av at det er økende, legger han til.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter