Nyheter

Valgforsker: Uro er maktmiddel i Sp

Professor Anders Todal Jenssen tror ikke Senterpartiet blir kvitt bråk gjennom ekstra landsmøte og ny ledelse.

Fortsatt er Senterpartiet en diger støysone: Ordførere i Nord-Trøndelag sender opprørsbrev. Nestleder forsøker brannslukking. Og partileder Liv Signe Navarsete anklages for fiksing i regjeringen da tunnel vant over vei 300 meter fra huset hennes.

Bråket etter kriserapporten i førjulsdagene bare fortsetter:

– Men det tegner seg et mønster. De som var aktive kritikere før jul, dukker nå opp igjen, sier Anders Todal Jenssen.

Valgforskeren tror Sp-opposisjonen innser at den er i mindretall, men bevisst velger å bryte spilleregler overfor lederen sin:

– Det virker som om regnestykket deres er: Dagens leder er så skadelig for Sp at den støyen de nå lager anses mindre skadelig enn om Navarsete fortsetter.

KOMMENTAR: Navarsete uten sjanse

På oppsigelse. Sent fredag ettermiddag sa Navarsete til TV 2 at hun ikke ville stille seg i veien for et ekstraordinært landsmøte og hun utelukker ikke at hun kan komme til å trekke seg.

Uansett vil hun ha en avklaring om hun har tillit eller ei:

– For meg er det viktig at partiet avklarer den tilliten, for leder må ha tillit for å sitte og en nestleder må ha tillit for å sitte. Og den uroen som rir partiet nå som en mare kan ikke fortsette, sa hun.

Men valgforsker Todal Jenssen mener det er grenser for hvor mye et ekstraordinært landsmøte kan snu situasjonen – i alle fall for Sp:

– Opposisjonen i Sp må ta i betraktning at saken deres ikke bare handler om lederskapet. For dersom det egentlige ønsket deres er at Sp melder overgang til en borgerlig blokk, er det umulig å makte alt dette i en og samme landsmøteoperasjon.

Valgerd-eksempel. – Finnes det et lignende eksempel på Sps krise?

– Ja, vi ser egentlig litt av det samme som da daværende KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland ble felt. Den saken handlet mer om strid om partiets linje enn hennes egenskaper som leder, svarer Todal Jenssen.

– Er Sp egentlig verre stilt enn KrF var etter oppbrudd fra Bondevik 2-regjeringen?

– Nei, faktisk ikke. Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum har rett når han poengterer at partiet fikk til mye i Stoltenberg-regjeringen. Derfor er det et paradoks at dette oppgjøret kommer, sier valgforskeren.

Forsinket opprør. Han trekker fram det han tror er selve hovedgrunnen til tumultene: Et forsinket opprør mot Sps kursvalg:

– Krefter i partiet har i utgangspunktet vært kritiske til hele det rødgrønne regjeringsprosjektet. Men opposisjonen har ikke fått til omkampen. I 2009 vant de rødgrønne valget på nytt og Sp har flere ganger måttet utsette den debatten. Men nå kommer den altså dundrende.

Valgforskeren ser et parti i en kritisk situasjon. Utgangen kan enten bli at Navarsete varsler avgang – eller at opposisjonen blir isolert.

Vedum-hjelp. Todal Jenssen tror Navarsete fortsatt kan mønstre et klart flertall bak seg selv som partileder.

– Jeg tipper hun fortsatt har stor støtte. Og det er gunstig for henne at Vedum går ut og tar støyten. Han ber om at partifolk nå konsentrerer seg om det politiske arbeidet.

– Men hvor ødelagt er totalbildet av Sp om dagen?

– Partiet har forsinket sin egen tilbakekomst til opposisjon svært kraftig. De hadde hatt god bruk for denne tiden til å slikke sår og konsolidere seg. SV og Ap er alt i gang med å oppføre seg som opposisjonspartier igjen, svarer valgforskeren og legger til:

– Sp har ikke dårlig tid, men de trenger egentlig hver eneste dag.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter