Nyheter

Valg som blir en forfølgelse

Rystelsene de lokale stemmesedlene skapte, vil prege Parti-Norge og toppene lenge.

ANALYSE: Hadde det ikke vært for TV-sminken hadde noen av partilederne vært synlig bleike under den tradisjonelle fjernsynsdebatten ved midtnatt.

Gallupene hadde spådd nedtur for Frp. Men resultatet ble ydmykelse.

Erkefienden. Siv Jensen leder et parti som ved midnatt var forbigått av «lille» erkefiende Venstre i hovedstaden. Der er Frp halvert. Og på landsplan er KrF/Venstre nå like muskelsterke som Fremskritts-Folket.

Ydmykelse. Om dette vedvarer får, får det opplagt rikspolitiske følger. Spesielt for seierskvinnen Erna Solberg.

Hun skal nemlig forsøke å samle Frps ydmykelse og lettere oppglødde deler av sentrum.

KrF-uro. Siv Jensen sa ganske obligatorisk at Frp skal gå i seg selv og sjekke hva som gikk galt. Men så mørbanket som de nå er av velgerne, kan det umulig bli noe fredelig seminar.

For KrF blir det heller ingen fest fremover. Knut Arild Hareide ledet partiet bare så vidt over katastrofesifrene fra forrige stortingsvalg: 5,6 da dette ble skrevet.

Nei takk. Hareide har klart å demme opp. Og unngå firetallet. Men resultatet viser et parti som fortsatt er i krise.

Sympatien Hareide fikk i TV-debatter lot seg ikke veksle inn i stemmer denne gang. Velgere sniffet på KrF, men ville altså ikke ha den politiske pakken partiet bød på.

Sperregrensen. I dagene som kommer vil Norge formelig «vasse» i SV-stoff: Kristin Halvorsens kommende avgang er den biten av valget som byr på mest personføljetong.

Utover natten sank SV bare enda mer ned mot firetallet. Norske venstresosialister er definitivt på sperregrensenivå. Da er de et sted som miniseierherre Venstre kan mye om.

Venstre-triumf. For Trine Skei Grande og fotfolkene hennes er valget en prestasjon. Et parti som Høyre og Ap har slukt velgere fra, makter å vokse samtidig som de store blokkpartiene går frem.

Venstres vekst er et like pek til blokkdelingen. Venstre gjør sitt beste valg siden splittelsen på Røros.

De store. Senterpartiet fremstår som SV ganske regjeringslitt, Men så har partiet da også et ekstremt år med dårlig omtale bak seg.

Men valgnatten ble de to stores kveld:

Jens Stoltenberg er lettet: Sifrene viser fremgang – og forskerne vil etter hvert finne ut hvor mye som skyldtes sympati.

Bøljan blå. Det er ikke noe dårlig nivå for Ap å havne et par prosenter over 30. Og for Høyre er de nær 28 prosentene minnerike og mektige.

Erna Solberg byttet på valgvaken ut begrepet «Høyre-bølge» med «Høyre-plattform». Men selv om plattform er noe mer stødig, trenger hun et samkjørt vennelag for å vinne ekte regjeringsmakt.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter