Nyheter

Utfordrer fem byer til å ta imot syke flyktninger

Integreringsbyråkratene i Norge smir mens jernet er varmt.

I disse dager sender Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI) brev til de fem byene som har signalisert at de vil ta i mot flere syke flyktninger fra Syria. IMDI spør om de heller kan ta i mot syke flyktninger som allerede er i Norge allerede og som har ventet på å bli bosatt i årevis.

Mandag fortalte Vårt Land historien om de 29 syke flyktningene med permanent opphold som venter i asylmottak. Disse vil ingen kommuner i Norge ha: Det koster for mye. Men nå smir integreringsbyråkratene mens jernet er varmt.

LES MER: Han er flyktningen ingen kommuner i Norge vil ha

Raskt svar?

– Vi vil bruke oppmerksomheten som er skapt og håper på raskt svar fra kommunene, sier Geir Barvik, direktør i IMDI.

Byene er Tromsø, Stavanger, Bergen, Oslo og Trondheim. Dette er byer som allerede tar i mot flyktninger med helsesvikt.

– Hva gjør IMDI ellers for å få bosatt de sykeste med opphold?

– Vi benytter enhver anledning til å spørre kommunene: «Har dere likevel en mulighet til å ta dem?». Noen får vi bosatt, men det er et møysommelig arbeid, sier Geir Barvik.

LES MER: – Vi kan ta imot 30 flere enn det vi alt hadde sagt ja til

Mer penger

I juni i fjor sendte lederne for IMDI, UDI og Helsedirektoratet sammen et brev til barne- og integreringsminister Solveig Horne der de ba om at kommunene skulle få et høyere tilskudd for de syke. Det får de neste år.

Tilskuddet økes til ca 1,1 millioner kroner, som er på linje med hva kommunene får i særskilt tilskudd for norske borgere med store helsebehov. IMDI-direktøren tror at dette vil få flere syke bosatt.

I brevet ba toppbyråkratene også om at trygdeloven skulle endres slik at personer som får opphold på humanitært grunnlag kan få trygd på lik linje med de som får asyl. Ellers vil de belaste kommunenes sosialbudsjett. Dette har ikke regjeringen svart på.

LES MER: – Vi har ikke blitt spurt, det reagerer vi på

Positivt

Flyktningkonsulenter i kommunene har signalisert at de vil bidra til at de 29 sykeste blir bosatt. I Dagsnytt 18 sa Vanja Jensen at nettverket FFKF (Faglig forum for kommunalt flyktningarbeid) gjerne snakker om hvordan de kan bosettes.

– Hvis FFKF nedenfra kan påvirke rådmenn og kommunestyre, er det positivt. Vi vil ta kontakt med forumet og se hva vi kan få til, sier Geir Barvik.

Les mer om mer disse temaene:

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme

Kjell Kvamme er journalist i Vårt Lands nyhetsavdeling.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter