Nyheter

‘USA-bombing nødvendig nå’

Norsk Folkehjelp ser få alternativer i en situasjon organisasjonen kaller etnisk og religiøs rensing. Arif Bawecani, leder for partiet Parti Serbesti Kurdistan tror ekstremistene blir drevet bort.

Den humanitære situasjonen i Nord-Irak er drastisk forverret den siste uken. Harde kamper mellom terrorgruppen Den Islamske Stat og Levanten (ISIL) og kurdiske styrker har drevet store mengder mennesker på flukt. Mellom 4. og 8. august skal nesten 200.000 mennesker ha søkt tilflukt i kurdiske territorier som følge av ISILs fremferd. 1,5 millioner irakere skal være rammet av hendelsene. Søndag oppdaget irakiske menneskerettighetsaktivister flere massegraver fylt med lik fra den yezidi-minoriteten i Irak. 500 personer skal være funnet i gravene.

Etnisk rensing. Det er religiøse minoriteter som rammes hardest. Blant disse er kristne, yezider og mandeiske sabeere. Norsk Folkehjelp omtaler situasjonen som en etnisk og religiøs rensing.

– Det finnes nesten ikke kristne igjen i den irakiske byen Mosul nå. Samtidig er tre andre landsbyer omringet av ISIL, forteller seniorrådgiver Trude Falch i Norsk Folkehjelp.

Hun sier at alle som ikke er sunni-muslimer er truet.

Må bruke fly. Kamphandlingene har gjort det umulig for humanitære organisasjoner å bistå de flyktende på bakken. Men Irakiske myndigheter og USA skal ha klart å levere mat til enkelte ved å slippe matrasjoner fra fly. Ifølge Norsk Folkehjelp blir det gjort altfor lite med problemene.

– Det er en veldig dramatisk situasjon. Godt over en million flyktninger er internt fordrevet, noe som skaper et stort press på hjelpeapparatet, sier Falch.

Støtte fra USA. Torsdag forrige uke gjorde president Barack Obama det klart at USA ville bombe ISILs styrker i Irak. Det har snudd situasjonen på hodet, mener leder Arif Bawecani i det kurdiske partiet Parti Serbesti Kurdistan (PSK). Nå tror han ISIL vil drives ut av de kurdiske områdene i løpet av noen uker.

– Kurderne har fått våpen fra USA, som de kan bruke mot ISIL. ISIL er mot fred i verden og mot menneskerettigheter. Og jeg tror ikke de kommer til å overleve lenge i Irak nå, sier Bawecani.

Ifølge Bawecani i PSK skal USA ha forsynt kurdiske styrker med våpen, etter at de bestemte seg for å bombe ISIL. Det kjempes med andre ord med amerikanske våpen på begge sider av konflikten.

Nødvendig. Falch i Norske Folkehjelp mener det er riktig av USA å gå inn militært i konflikten.

Det er ikke så mange alternativer i den situasjonen vi har nå. Dette skjer på anmodning av irakiske myndigheter, og med et FN-mandat, sier hun.

Hun mener den amerikanske flystøtten er helt nødvendig for å holde ISIL tilbake.

– Etter overraskelsesangrepet mot Mosul, fikk ISIL tilgang på mye amerikanske våpen og kjøretøy. Som konsekvens av det har de blitt en mye farligere militærmakt, sier Falch.

Krever egen stat. Kurdistan har spilt en viktig rolle i konflikten med ISIL. Kurderne har tatt imot minst én million arabere som er drevet på flukt. Falch i Norsk Folkehjelp tror frykten for at kurdisk separatisme skal true stabiliteten i Midtøsten er noe av grunnen til at ikke har fått så mye støtte. Selv mener hun denne trusselen er liten, sammenlignet med ISILs fremferd.

– Vi må støtte opp om de demokratiske kreftene i regionen for å begrense ISIL. ISIL er ikke bare en regional trussel, men en internasjonal trussel, sier hun.

Bawecani har lenge kjempet for kurdisk uavhengighet. Han ser ingen grunn til at Kurdistan ikke skal bli et eget land. Selv er han optimistisk med tanke på dette målet.

– Jeg tror vi kan klare å bli et eget land innen 2016, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter