Nyheter

Unge politikere velger familie fremfor makt

Flere unge stortingspolitikere ønsker ikke gjenvalg til Stortinget. Familien går foran.

Gorm Kjernli, André Oktay Dahl, Tord Lien og Peter Gitmark. De er i 30-årene, men tar ikke gjenvalg til Stortinget.

– Jeg ble pappa for ni måneder siden, og i den sammenheng har jeg også flyttet og bor ikke lenger i Akershus. Det var et relativt åpenbart valg, sier Gorm Kjernli, som representerer Arbeiderpartiet fra Akershus.

Han understreker at han ikke er interessert i en pendlertilværelse, men ønsker i stedet å være tilstede for sønnen og kona. Kjernli kom inn som vararepresentant i 2005, og fikk fast plass i 2009.

– Nå har jeg bikket 30 og er ikke lenger ungdomskandidat. Jeg har vært utrolig heldig som har fått muligheten til å sitte på Stortinget som ung, men nå håper jeg yngre krefter kan komme inn og gjøre en innsats, sier Kjernli, som ble tretti i fjor.

– Godt å se kjerringa. Heller ikke Fremskrittspartiet Tord Lien tar gjenvalg. 36-åringen mener hovedstaden er plassert for usentralt.

– Jeg har kone og to barn i Trondheim. Den eldste skal nå begynne på skolen, og vi vet at foreldrenes deltakelse har noe å si for barn, sier Lien.

– Det skal også bli godt å se kjerringa. Jeg har pendlet i syv år, og synes det er på tide å komme meg hjem, fortsetter Lien, som nå har sittet i to perioder.

Etter at stortingsperioden er over for Frp-eren, venter en jobb som direktør for informasjon og samfunnskontakt i TrønderEnergi.

Redd for avhengighet. Høyres André Oktay Dahl (36) er en av veteranene på Stortinget. Når perioden er over, har Dahl møtt fast siden 2001, i tillegg til fire år som vara. Etter valget i 2013 gir han muligheten til noen andre.

– Jeg hadde lyst å åpne flere dører og muligheter for mannen min og meg. Man binder seg fullstendig i fire år, og det var jeg ikke sikker på om jeg hadde lyst til, sier Dahl.

Da han ble valgt inn på tinget kom det som en overraskelse. Dahl synes jobben er kjempespennende, men er også redd for å bli avhengig av politikk og av Stortinget.

– Jeg har hele tiden visst at jeg ikke skulle forbli her, jeg tror ikke det er sunt å bare drive med politikk hele livet. Det handler rett og slett om å gjøre opp status og kjenne på magefølelsen. Når man er usikker, synes jeg man skal gjøre plass for andre som kan videreføre arbeidet, sier Dahl.

Ønsker nye utfordringer. Også Peter Skovholt Gitmark har en solid periode i maktens korridorer bak seg. I 2001 ble han vararepresentant, men møtte likevel fast på tinget.

– 12 år er lang tid. Jeg kjenner ingen venner fra studietiden som har vært så lenge i samme jobb. Jeg er klar for nye utfordringer, samtidig som jobben har vært et privilegium, sier Gitmark.

– For meg var det riktig å ta et valg om jeg ønsket å være i politikken og på Stortinget hele livet. Det kom jeg til at jeg ikke ønsket. Så ble spørsmålet om når det var riktig å gå ut, og da ble nå, etter denne perioden, sier Gitmark.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter