På nettsidene til den muslimske studentorganisasjonen Islam Net diskuterer unge muslimer hvordan de best skal unngå å håndhilse på det motsatte kjønn.
Enkelte muslimer er bekymret over hvordan skal de takle islams regler for kroppskontakt, og hvor grensen går for å hilse på det motsatte kjønn. På nettsidene til Islam Net går diskusjonen høyt, skriver Klassekampen.
Dårlig samvittighet. «Jeg må innrømme at jeg har et problem med å avvise håndhilsning. Hvordan skal jeg klare dette? Jeg får alltid dårlig samvittighet etter å ha håndhilst», heter det i et innlegg.
– Regelen i islam er at man ikke skal håndhilse på det motsatte kjønn, står det i ett av innleggene. Du kan heller ikke håndhilse på din kusine, fetter eller søskenbarna til foreldrene dine, heter det.
Etter at Islam Net arrangerte et møte på Høgskolen i Oslo i høst hvor kvinner og menn måtte bruke forskjellige innganger, vil ikke lenger rektor Sissel Østberg låne ut lokalene til organisasjonen.
– Fanatikere. Foreningen hevder ifølge Klassekampen å ha over 1.200 betalende medlemmer og 5.000 tilhengere på nettsamfunnet Facebook. Islam Nets Facebook-side har imidlertid 2.392 medlemmer.
Den norsk-somaliske forfatteren og foredragsholderen Amal Aden mener integreringen ikke kan lykkes dersom vi skal slutte å håndhilse på hverandre.
– Det er fanatikere som mener at håndhilsing ikke er lov. Du kan ikke forvente segregerte arbeidsplasser i Norge. Hvis du ikke kan hilse på sjefen din, driter du deg ut. Muslimer må håndhilse på folk, det er ren folkeskikk, sier Aden.
Uenighet. Tina Shagufta Kornmo i Det liberale muslimske nettverket LIM forteller at første og annen generasjons pakistanere ikke har som vane å håndhilse seg imellom.
Hun mener det ikke står i Koranen at det er ulovlig å håndhilse, men at dette er et spørsmål om tolkning.
– Forbudet er en fortolkning utført av menn, og en måte å gjøre kvinner usynlige i offentligheten, ifølge Kornmo.
Styremedlem i Ung Muslim, Zakaria Saaliti, kaller spørsmålet omstridt.
– En minoritetsmening innen islam tilsier at kildene som forbyr håndhilsing ikke er tilstrekkelig klare, og at et kategorisk forbud ikke kan etableres. Til syvende og sist er det opp til hver enkelts samvittighet hvilke normer man ønsker å følge, sier han til Klassekampen.