Nyheter

Unge i Oslo sier nei til synlig religion

Mens politisk organisasjonsfrihet og beskyttelse av homofile og kvinner får sterk støtte, møtes religionsfrihet med skepsis.

Det viser en undersøkelse utført i videregående skole i Oslo-området som tar for seg deres syn på sivile, politiske, økonomiske og sosiale menneskerettigheter.

– Våre data tyder på at religionsfrihet står svakere enn andre sivile og politiske rettigheter. Den mest sekulære delen av ungdomsbefolkningen er skeptisk til religiøse uttykk i offentligheten og til sider ved religionsfriheten, skriver Pål Ketil Botvar, forsker ved Stiftelsen Kirkeforskning (Kifo) i en kronikk publisert i Aftenposten fredag.

LES OGSÅ: Høyre-politiker: Kall meg 'Kristen-Trond'

Ikke mer tolerante enn foreldregenerasjonen

Av 1000 spurte mener kun 43 prosent at det er greit at kvinnelige lærere går med hijab. 35 prosent mener staten ikke skal blande seg inn i religioners misjonsvirksomhet, og 24 prosent mener staten ikke skal blande seg inn når religion kommer til uttrykk i det offentlige rom. Dette er lavere tall enn man har sett i tidligere undersøkelser.

– Mange har antatt at folk i Oslo utvikler sterkere toleranse overfor religiøse symboler enn andre fordi de lever i et flerkulturelt kontekstområde. De unge er heller ikke mer tolerante enn foreldregenerasjonen. Det til tross for at de fleste av dem har hatt undervisning i religion og etikk på videregående skole, skriver Botvar.

Samtidig mener 90 prosent av ungdommene at homofile skal ha lik rett til alle typer stillinger i det offentlige og kvinner alltid skal ha lik lønn for likt arbeid.

LES OGSÅ: «Et parodisk eksempel på berøringsangst for religion»

Skeptisk til religionsfrihet

– I et stadig mer pluralistisk samfunn er det viktig at unge mennesker har et bevisst forhold til menneskerettighetene og forholdet mellom religion og rettigheter. Denne undersøkelsen viser at situasjonen på feltet ikke er uproblematisk, skriver Botvar.

Han viser til at politisk organisasjonsfrihet og beskyttelse av utsatte grupper som homofile og kvinner får sterk støtte, mens religionsfrihet blir møtt med skepsis.

Materialet viser at ikke-troende i mindre grad enn dem som selv tilhører en religiøs retning støtter utsagn om religionsfrihet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter