Nyheter

Unge har større terrorfrykt

Voldsvideoer som deles på sosiale medier, preger sikkerhetsbildet blant unge.

– Religiøs terrorisme, svarer Sharmarke Abdi (17) da Vårt Land spør ham hva han tror er den største trusselen mot samfunnet.

Vi møter ham og kameratene Martin Nesser Halle og Tayfun Zeybek ved Kuben videregående skole i Oslo.

– Hvorfor oppleves terror som en trussel?

– Fordi det skjedde i Paris og i Danmark, og da tenker mange at Norge er neste, svarer Halle.

Han tror imidlertid ikke at det er særskilt religion som ligger bak.

– Jeg tror det er mer politisk. Norge er et demokrati, og Boko Haram og IS er ute etter å svekke demokratiet, sier han.

LES MER: Religiøse konflikter er nordmenns største frykt

Unge bekymret

Befolkningsundersøkelsen til Fritt ord viste at særlig unge mennesker er bekymret for terror.

På Kuben tror Martin Nesser Halle at unge har en annen tidsopplevelse enn eldre. Han mener det også spiller inn at unge har en annen bruk av nettmedier.

– Diskuterer dere terror på sosiale medier?

– Nei. Det blir mest at du ser på videoer som deles mye av andre. Typisk om hvordan man i arabiske land dytter dyr utenfor stup og slår andre.

– Hvorfor se på det når du kan se på kattevideoer?

– Fordi det er interessant. Du får vite litt mer, og får en «heads-up».

Også sikkerhetsforsker J. Peter Burgess knytter disse tallene til mediebruken:

– De unge lever tettere på og med media, de får i sterkere grad med seg sakene som preger nyhetsbildet. Men de har lavere generell kunnskap om konflikter og de har mindre livserfaring, mener han.

LES MER: – Farlig å knytte terror til religionskonflikter

– Religiøse konflikter?

Synet på hva som er det største problemet i verden, har endret seg markant i løpet av ett år. For 12 måneder siden mente nesten én av fire nordmenn at klimaendringene var verdens største problem. I dag mener mener én av fire at religiøse konflikter er den største trusselen i verden, viser en undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Dagbladet gjennom det siste året.

Klima har falt helt ned til tredjeplass med 16 prosent, mens fattigdom, sult og tilgang til rent vann er den største bekymringen for 18 prosent av de spurte. 9 prosent sier terrorisme.

– Religiøse konflikter? Begrepet er jeg skeptisk til, for det eksisterer egentlig ikke noen religiøse konflikter. Det er snakk om politiske, sosiale og kulturelle konflikter, sier J. Peter Burgess til Vårt Land. Han er forskningsprofessor ved PRIO og redaktør i forskningsmagasinet Security Dialogue.

Funnene i MMI-undersøkelsen reflekteres også i Befolkningsundersøkelsen Fritt ord utførte i samband med prosjektet Status for ytringsfriheten i Norge.

Hele 63 prosent frykter at et terrorangrep i Norge blir utført av «religiøse grupperinger», bare 19 prosent frykter at høyreekstreme grupper skal gjennomføre terroraksjoner, mens bare to prosent peker på venstreekstreme grupper.

Også når minoritetsnordmenn blir spurt om hvem de frykter mest, er svaret religiøse grupper. Nesten en av to peker på slike. Bare 15 prosent peker på høyreekstreme og forsvinnende få, 0,8 prosent, svarer venstreekstreme grupper.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Setter dagsorden

Professor i samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger, Ole Andreas H. Engen, er skeptisk til å måle trusselopplevelser.

– Slike målinger viser nok noen trender. Men hva vi sier at vi frykter, er ofte knyttet til hva som står på agendaen i mediene i øyeblikket.

Religiøse konflikter har nå vært omtalt ganske lenge.

– Vi får bilder fra Syria og Irak som trigger hva vi er redde for. Hadde vi nå hatt en tilsvarende grundig diskusjon om klima, hadde antakeligvis den faktoren fått en høyere score. Dette er ikke medieskapt, men mediene har en forsterkende effekt, mener Engen.

Les mer om mer disse temaene:

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv

Heidi Marie Lindekleiv er journalist i kulturavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter