Nyheter

Unge ber om noen å feire jul sammen med

Mange tenåringer har de siste dagene tatt kontakt med Røde Kors for å slippe å sitte alene julaften.

– Mange unge opplever ensomhet, sier president i Røde Kors, Svein Mollekleiv.

Sammen med VG har Røde Kors opprettet «Julesentralen» på nett, der de som ønsker å besøke noen i julen, eller ønsker å ha besøk, kan registrere seg.

Unge overrepresentert. Svært mange av dem som ikke vil sitte alene i høytiden er unge mennesker. Ensomhet og julefeiring har de siste ukene fått mye oppmerksomhet. Det hele startet da 88 år gamle Reidun Orest rykket inn denne annonsen i Aften 22. november: «Ensom enke u/ familie ønsker noen å være sammen med på julaften. Betaler godt»

– Det er flere unge som gir uttrykk for ensomhet enn blant resten av befolkningen, sier Mollekleiv.

Han viser til en undersøkelse utført av Røde Kors tidligere i år. Det kommer det frem at en tredjedel av unge mellom 18 og 29 år har vært plaget av ensomhet. Totalt sier en av fire nordmenn at de har vært ensomme.

Mange krav. – Hva tror du er årsaken til at så mange kjenner på ensomhet?

– Kravet om å bli med på alt, det å bli verdsatt og være en av dem som har mange venner, oppleves veldig strekt. Aldri har så mange hatt det så bra i Norge som nå, nettopp derfor føles det kaldere i kulden når så mange sitter inne i varmen, sier Mollekleiv.

Barn helt ned i 13-årsalderen har meldt seg på Julesentralen med et ønske om å feire jul sammen med andre. Svært mange er under 20 år.

– Det å se denne tendensen med unge mennesker som ønsket et tilbud på julaften ble en ny påminning.

Gjør inntrykk. – Ble du overrasket?

– Jeg har ikke lov til å bli overrasket når jeg har sett undersøkelser om dette tidligere. Likevel gjør det inntrykk hver gang, sier Mollekleiv.

Usosiale medier. Studentprest ved Universitetet i Oslo, Arne Jor, er ofte i kontakt med ensomme unge studenter.

– Jeg snakker med veldig, veldig mange ensomme, sier Jor og fortsetter:

– Vi er blitt mer oppmerksomme på at det studenter ofte trenger ikke er en gudstjeneste, men en sosial møteplass.

Studentpresten møter også mange studenter som gruer seg til jul. Enten fordi de skal feire i en ny by, eller fordi man har flyttet ut, forandret seg, og dermed opplever det rart å komme hjem til en barndomsjul man ikke kjenner seg hjemme i.

– I en tid hvor svært mange er aktive på sosiale medier, hvordan rimer det med at mange er ensomme?

– Sosiale medier kompenserer ikke. Mange av dem som er ensomme kan leve et veldig sosialt liv ved datamaskinen. Der kan de gi en selvpresentasjon som ofte ikke er like sann og som hjelper lite når høytiden kommer, sier Jor.

Mangler nærhet. Også helsesøster i Sør-Varanger kommune, Kjerstin Møllebakken møter jevnlig unge ensomme.

– Jeg har vært helsesøster i 22 år og det blir flere og flere ensomme unge, sier Møllebakken.

– Hva tror du er grunnen?

– De kan ha mange venner både på nett og ellers rundt seg, men ensomheten består gjerne i manglende nærhet fra omsorgspersoner, sier helsesøsteren.

– Mange unge i dag vokser opp i delte familier. De vet kanskje ikke hvor de skal feire jul fordi dette ikke er avklart ennå. Noen ønsker ikke å være i veien for mor eller far med sin nye kjæreste, eller de opplever å ha fått nye søsken, sier Møllebakken og fortsetter:

– Også i ikke-delte familier er det å spise sammen eller prate sammen ofte fraværende. Mangel på en slik type nærhet forsøker de å beskrive som en ensomhet uten at de alltid klarer å sette ord på det.

Ensomme hele året. Generalsekretær i Kirkens SOS, Norges største krisetjeneste, Janne M. Sukka, forteller at de har kontakt med mange unge ensomme gjennom sin chatte-tjeneste på nett.

– Det er ikke flere som tar kontakt i julen. Det er ganske jevnt gjennom hele året. Men det vi ser er at de som er ensomme resten av året, blir ekstra sårbare og utsatte rundt juletider. Vi får tydeliggjort ensomheten da, sier Sukka.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter