Nyheter

UNE: Handlet rett i utvisningssak

Utlendingsnemnda (UNE) mener kritikken som kom etter at iranske Rahim Rostami ble utvist, er feilslått.

Den 19 år gamle kurderen ble tvangsutsendt fra Norge til Iran i februar, til tross for at han skal ha hatt et dokument som viste at han er dømt til døden ved steining. Han skal ha sittet fengslet helt siden han kom tilbake til landet.

Flere medier var kritiske til utvisningen. Også regjeringen ba UNE om å granske saksbehandlingen.

Gjennomgangen er nå ferdig. UNE sier realitetene i saken er vesentlig annerledes enn hva som har kommet fram i mediene.

I redegjørelsen heter det blant annet at både Utlendingsdirektoratet og UNE konkluderte med at Rostami ikke var dømt til døden ved steining. Dokumentet hans var etter deres erfaring ikke en reell dom. For å være sikre ba de likevel ambassaden i Teheran om å vurdere saken.

– Ambassadens vurdering etterlater ingen tvil og er i overensstemmelse med vurderingen gjort av UDI og UNE, heter det.

– Ikke politisk aktiv. Det er også hevdet at det var kjent at Rostami var politisk aktiv i hjemlandet. UNE skriver at han selv forklarte til norske myndigheter at han ikke hadde vært politisk aktiv.

– Han hevdet aldri at det forelå fare for forfølgelse på grunn av egen eller andres politiske aktivitet, skriver UNE.

Videre avviser UNE at man kan bli dømt til døden in absentia i Iran for den type forbrytelser som Rostami er anklaget for. De har heller ikke funnet eksempler på at Iran straffeforfølger personer for å ha søkt asyl i utlandet.

Beryktet fengsel. Familie og venner av 19-åringen har vært bekymret for at han kan bli henrettet. Han skal sitte fengslet i det beryktede torturfengselet Evin.

UNE har ingen grunn til å tvile på at Rostami sitter fengslet, selv om nemnda ikke har fått det bekreftet. Men UNE mener beskrivelsen av fengselet er unøyaktig.

– Evin-fengselet har flere avdelinger. At en person er fengslet i Evin er i seg selv ikke tilstrekkelig til at man kan trekke konklusjoner med hensyn til hva man er tiltalt for eller hvilke soningsforhold man er underlagt, heter det.

– UNEs undersøkelser gir heller ikke grunnlag for å anta at Rostami sitter i isolat. Tvert imot har UNE mottatt informasjon som tilsier at han har hatt gjentatte besøk av sin familie og at de har hatt anledning til å snakke relativt fritt, skriver nemnda.

Sakens dokumenter er nå oversendt FNs høykommissær for flyktningers kontor i Stockholm. UNE har bedt Stockholm-kontoret om en gjennomgang av saken.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter