Klima

– Uforståelig at Erik Solheim kan fortsette

Bellona knallhard i kritikken mot oljemelding.

En samlet miljøbevegelse slakter regjeringens ambisjoner i oljemeldingen. Norges olje- og klimaambisjoner henger ikke sammen, er omkvedet.

– Miljøet og klimaet kan nesten ikke få en verre regjeringskoalisjon enn den sittende regjeringen. At Erik Solheim kan fortsette i regjering etter å ha blitt så grundig overkjørt av Ola Borten Mo, er for meg komplett uforståelig, sier Bellona-leder Frederic Hauge til NTB.

Olje foran klima. At oljemeldingen presenteres før klimameldingen er ifølge Hauge uhyre respektløst overfor Stortinget som har satt et klimaforlik med konkrete mål om å redusere klimautslippene med 30 prosent fram til 2020.

– Dette betyr at klima ikke er overordnet oljeindustrien i Norge. Det som blir stående igjen etter denne meldingen er at Norge ikke bryr seg om klimamål i det hele tatt, sier Hauge.

Vanskelig. Generalsekretær Rasmus Hansson i WWF Norge viser til at regjeringen i sitt eget nasjonalbudsjett anslår at klimautslippene fra oljeindustrien vil øke med tre millioner tonn fram mot 2020.

– Samtidig har Stortinget vedtatt at utslippene kunne vært redusert med 15 til 17 millioner tonn. Økningen i klimautslipp fra oljesektoren gjør det enda vanskeligere å nå de målene som et bredt flertall på Stortinget har stilt seg bak, sier Hansson.

Blir overkjørt. Miljøorganisasjonene krever samstemt at den såkalte TFO-ordningen må fjernes. I oljemeldingen varsler regjeringen tvert imot at tildelingene i modne områder skal fortsette som en «årlig konsesjonsrunde i alt modent areal på sokkelen».

Det roer ikke miljømotstanden at det nå skal innføres en åpen høringsrunde ved hver TFO-tildeling.

– Det er vel og bra at man skal gjennomføre åpne høringsrunder. Men det forutsetter også at man lytter til de råd som kommer i høringsrundene. Erfaringene så langt, er at man ikke hører på miljøfaglige råd, sier leder i Naturvernforbundet, Lars Haltbrekken, til NTB.

En opptelling Naturvernforbundet har gjort, viser at den sittende regjeringen har overkjørt 133 av de miljøfaglige etatenes råd om oljeboring. Rådene har blitt lyttet til i 44 tilfeller.

Sårbare områder. Haltbrekken frykter at flere advarsler mot oljeboring i sårbare områder blir overkjørt med regjeringens ambisjoner i oljemeldingen.

– Vi frykter dette særlig i kystnære områder i Barentshavet der grensen er flyttet fra 50 til 35 kilometer. Vi frykter også overkjøring rundt Jan Mayen og områdene inn mot delelinjen. Vi så også i den siste TFU-tildelingen i mars at man også inkluderte en hel rekke sårbare områder i sør, sier Haltbrekken.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima