Nyheter

Uenighet om abort i KrF

Sentrale stortingsfolk er uenige om hvor pragmatisk KrF skal være om abortavgjørelsen.

DISKUTER: Er det viktigere å få ned aborttallene, enn å endre abortloven?

Helsetalskvinne Olaug Bollestad får både forståelse og støtte for ønskene om en nyorientering i KrFs kamp for ufødt liv og mot dagens aborttall.

Men i deler av stortingsgruppen er det motstand mot å være mer pragmatisk om kvinners selvbestemmelse og hvordan man bør vektlegge abortkampen.

LES OGSÅ: Bollestad ber KrF tenke nytt om abort

Partiets nye representant fra Vestfold, Anders Tyvand, uttrykker klar støtte til Bollestad.

– Vi må nå rette oppmerksomheten mot hva vi kan gjøre for å redusere aborttallene. Jeg tror ikke det er rett vei å gå å opprette nemnder, eller la legene få større innflytelse. Jeg mener det er helt andre virkemidler som må til og som vi kan enes om med flere partier, sier Tyvand.

LES OGSÅ: Abort på «levedyktig foster» forbudt også ved voldtekt

Flere spor. Fungerende parlamentarisk leder, Hans Olav Syversen, vil ikke kommentere Bollestads utspill nærmere nå. Men han deler ønsket om mer trøkk på å diskutere tiltak mot aborttallene.

I samfunnsdebatten etterlyser også han flere spor:

– Vi kommer ikke lenger i kampen mot abort hvis debatten om hvem som skal ta avgjørelsen blir den eneste debatten. Vi må tenke praktisk politikk i kombinasjon med den kampen som bør føres om et sterkere rettsvern for fosteret, sier Syversen.

DISKUTER: Er det viktigere å få ned aborttallene, enn å endre abortloven?

I Vårt Land lørdag tok Bollestad til orde for en ny vektlegging: Hun anerkjenner at kvinnen bør ha det siste ordet og advarer mot å tro at legers medbestemmelse er noen garanti for færre aborter. Det siste bør være KrFs hovedmål å jobbe for – ­ikke kjempe for om hvem som skal bestemme.

LES MER: Høie mener Ap pynter på reservasjons-historien

Siste ord. Ingen av dem Vårt Land har vært i kontakt med i stortingsgruppen, uttrykker direkte uenighet med Bollestad. Helsetalskvinne i slutten av forrige periode, Line Henriette Hjemdal, poengterer at KrF hele tiden har vist et sterkt engasjement for å få frem praktiske mottiltak mot dagens aborttall.

Men i gruppen vektlegges abortpolitikken ulikt – og representanter tolker programmet forskjellig.

Kjell Ingolf Ropstad er blant dem som mener andre enn kvinnen bør ha siste ordet.

– KrF vil ta bort retten til selvbestemt abort og kun tillate abort når visse kriterier er oppfylt. Jeg kan ikke på stående fot si hvilke kriterier det skal være, men jeg ser for meg at abort kan innvilges etter voldtekt, incest eller hvis det er fare for kvinnens liv ved at man gjennomfører at svangerskap, sier Ropstad.

Han mener «medisinsk personell» skal ha det avgjørende ordet om abort basert på medisinske kriterier. Før legen avgjør, skal det være en dialog mellom den gravide og legen.

LES OGSÅ: Den nye abortdebatten skaper harde fronter

Liv mot liv. – I programmet står det at dere ikke vil tilbake til det gamle nemndsystemet, hva er det da dere vil tilbake til?

– Før kunne man få innvilget abort på sosiale årsaker og lignende, men vi mener det må være medisinske årsaker som ligger til grunn for å få innvilget abort, sier Ropstad.

Også fersk Vest-Agder-representant Hans Fredrik Grøvan deler Bollestads engasjement for lavere aborttall, men er klar på at KrF skal jobbe for at dagens abortlov faktisk endres. Han ønsker at abort kun skal innvilges på medisinske kriterier og vil ikke uttale seg om hvem som skal bestemme.

– Det ufødte liv før uke 12 har rett til vern. Vi ønsker abort kun på visse kriterier, liv mot liv, voldtekt og incest. Så må vi se på hvordan disse kriteriene kan utformes til praktisk politikk, sier Grøvan.

Nemnd, nei takk. Men Anders Tyvand vil ikke tilbake til en situasjon der medisinsk personell avgjør i abortsaker.

– Det som står i programmet er at valget skal tas etter en dialog mellom pasient og lege. Det er utrolig viktig å få til en god dialog i en vanskelig situasjon, men jeg mener det må være kvinnen som har siste ordet, sier Tyvand.

– Skal det være en abortnemnd før uke 12?

– Nei, jeg ønsker ikke det, 
sier Tyvand.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter