Nyheter

UD kuttet lønnsstøtte til Oslosenteret

Da Kjell Magne Bondevik startet Oslosenteret sa han at det skulle finansieres med private penger. Nå ber han staten om millionstøtte.

Utenriksdepartementet (UD) var kontante da Oslosenteret ba om nesten 3,9 millioner i statsstøtte for perioden 2012-13:

«Departementet ønsker at støtten primært skal være prosjektstøtte i de ulike land og minimalt til å styrke senteret og deres virksomhet», skriver UD i et internt notat Vårt Land har fått innsyn i.

Søknadsrunden ble avsluttet med at Oslosenteret fikk 2,5 millioner fra UD til arbeidet med demokratistøtte, noe som er like mye som de fikk i 2011. I tillegg har senteret fått 2 millioner fra UD til et annet prosjekt om religion og utvikling.

LES OGSÅ:

Har samlet inn 60 millioner til Oslosenteret

Bondeviks huseiere trekker seg ut av Oslosenteret

Oslosenteret må ty til egenkapital

Vil ikke finansiere Bondeviks fredssenter lenger

Private penger. Etter 7 år som statsminister og 32 år som stortingsrepresentant gikk Bondevik ut av politikken i 2005. Året etter etablerte han Oslosenteret. Da lovet både han og daværende direktør Einar Steensnæs at senteret skulle klare seg med private støttespillere:

«Jeg synes faktisk det er positivt at norske bedrifter og investorer gir penger til samfunnsnyttig og ideelt arbeid, istedenfor at deres overskudd bare går til økt fortjeneste. Vi belaster dermed heller ikke statsbudsjettet og skatteyternes penger», skrev Bondevik i VG.

Steensnæs sa det slik i Aftenposten: «Når det gjelder finansiering, henter vi mye av støtten fra privat virksomhet. Vi konkurrerer derfor ikke om offentlige midler som hvert år settes av til ulike humanitære og ideelle organisasjoner.»

Med seg på laget fikk Bondevik store selskaper som sponset et 5-årsprogram, og finansvenner som kjøpte en stor villa Oslosenteret fikk leie billig.

Søke staten. I 2011 sa sponsorene Aker, DNB, Hydro Statoil, Orkla og Gjelsten Holding takk for seg. Aker sa at de heller ville sponse Norges skilandslag enn fredsarbeid. Oslosenteret måtte også ut av villaen da husleiesubsidien på 1,5 millioner årlig tok slutt.

For å bøte på sponsorsvikten søkte senteret UD om 4,5 millioner kroner i grunnstøtte i 2011, men fikk avslag. De fikk prosjektstøtte.

I fjor søkte de på nytt. Senteret ba om nesten 3,9 millioner kroner for perioden 2012-2013:

• 1, 8 millioner til demokratistøtteprosjekter i Kenya, Somalia, Sør-Sudan og Afghanistan.

• Nesten 2 millioner kroner til å lønne 5 av senterets medarbeidere helt eller delvis fram til juli i år, inkludert Bondevik selv.

Norad kritisk. UD sendte søknaden til Norad og ambassadene i de fire prosjektlandene. Evalueringen derfra viser flere innvendinger mot søknaden:

«Av budsjettet på 3,9 millioner kroner (...) er ca 2,8 mill. avsatt til kostnader knyttet til Oslosenteret og resten til aktiviteter i de fire landene. Dermed framstår søknaden primært som styrking av Oslosenteret og deres virksomhet», svarte Norad, og advarte UD mot å inngå langsiktige lønnsforpliktelser.

Norad kritiserte også søknaden for å være for generell og innholde flere honnørord. De stilte også spørsmål «om Oslosenteret har tilstrekkelig kunnskap om den faktiske situasjonen i Afghanistan».

Ikke lønnsmidler. Fra ambassadene kom det mer kritikk:

«Denne delen er svært mangelfull, upresis og flere steder feilaktig», skrev ambassaden i Kenya, som også har ansvaret for Somalia, om Oslosenterets situasjonsbeskrivelsen av Somalia.

«Søknadens omtale av Sør-Sudan er knapp, relativt vag og skjemmet av enkelte faktafeil», skrev ambassaden i Sør-Sudan.

UD samlet innvendingene og ba Oslosenteret om svar. Runden endte med at UD bevilget 2,5 millioner kroner.

UD mener det ikke er statens oppgave å gi senteret lønnsmidler. Av statsstøtten på 2,5 millioner godtok UD til slutt at 1,2 millioner skulle gå til å lønne tre medarbeidere ved senteret. En med 100 prosent statsstøtte.

Forsvarer statsstøtten. – Utviklingen av senterets virksomhet har gjort det naturlig for oss å ikke bare ha private sponsorer, sier direktør Tore Torstad i Oslosenteret. Kjell Magne Bondevik ønsket ikke å svare på Vårt Lands spørsmål.

Torstad forteller at senteret har vridd virksomheten mer mot å arbeide med demokratistøtte de siste årene. Derfor finner Oslosenteret det naturlig å søke staten om penger til prosjekter UD støtter.

– Men i siste søknad søkte dere også om mye støtte til lønn?

– Ja, vi ønsket å utvide staben for å håndtere økt etterspørsel etter den kompetanse vi tilbyr innen demokratiassistanse. Men UD ønsket ikke å gi så mye i støtte til lønn. Det er for øvrig helt vanlig at en ikke alltid får innvilget alt en søker om.

Torstad forteller at Oslosenteret har fått 2,5 millioner kroner i 2012 og 2,5 millioner i 2011 fra UD til demokratistøtteprosjekter og 2 millioner til programmet religion og utvikling.

Gikk i pluss. Etter år med inntekter på 12-13 millioner kroner, måtte senteret nøye seg med vel 10 millioner i 2011, noe som gjorde at det gikk med underskudd på 1,7 millioner kroner.

Etter utskifting av sponsorer, flytting og tilførsel av statsstøtte gikk senteret på nytt i pluss i fjor. Årsresultetet ble på 2,7 millioner kroner. Inntektene endte på 14,7 millioner.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter